Угоститељи на мукама због мањка радника током љетне сезоне

02.07.2021. 09:28
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Послодавци у угоститељству и туризму у БиХ током љетне сезоне муку муче са проналаском радника јер масовно одлазе на море радити због веће зараде.

Они одлазе на Црногорско и Хрватско приморје, али и у Неум, а послодавци су приморани да их мијењају радницима из других бранши, што моментално смањује квалитет услуга у овим секторима у БиХ.

Амир Хаџић, предсједник Удружења хотелијера и ресторатера у БиХ, истакао је да су љетна сезона и одлазак радника на море скоро сваке године велика бољка за угоститеље.

- Није то до радника јер свако иде гдје му је боље. Ја сам и раније предлагао да током љетне сезоне послодавци дају неки стимуланс радницима како би они остали - навео је Хаџић.

Он истиче да у БиХ има више од 100 средњих угоститељско-туристичких школа те да је предлагао да свака од њих прошири квоту уписаних на додатних 10 дјеце.

- То би у старту омогућило најмање 1.000 обучених угоститељских радника који би сутра имали запослење. Све се сада ради преквалификацијом, доквалификацијом, или радници долазе из других бранши, што одмах смањује квалитет услуге - рекао је Хаџић.

Горан Куртиновић, члан Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца", казао је за "Независне" да је недостатак радника током љетне сезоне велики проблем који мучи угоститеље.

- Није у питању само недостатак конобара, него свих радника. Тренутно је таква ситуација да се сналазимо јер је доста радника отишло да ради на море. Проблем је и то што нам је остала неквалитетна радна снага, односно квалитет услуга опада јер сви радници који су били професионалци у свом послу су отишли у иностранство - рекао је Куртиновић.

Истакао је да се у угоститељству траже било какви радници.

- Велики проблем је био што у доба пандемије нико није размишљао о тим радницима осим послодаваца, који су такође били на рубу. Сад смо дошли у ситуацију да ти радници траже већу зараду да напуне кућни буџет који је истрошен и одлазе, тако да су отишли и они који никад нису ишли - нагласио је Куртиновић.

Поједини ресторани у Бањалуци у огласима траже угоститељске раднике и нуде почетну плату од 1.200 КМ са стимулацијама и могућношћу напредовања онима који имају искуства у раду у овој дјелатности.

Марко С., који је годинама радио у једном ресторану у Бањалуци, отишао је ово љето на Хрватско приморје највише, како је истакао, због високе зараде.

- У Хрватској могу и два и по пута више зарадити него што сам имао у ресторану у којем сам радио годинама. Највећи разлог мог одласка јесте да напуним кућни буџет, јер сам се у овој пандемији истрошио, а слабо сам зарађивао због затварања локала - навео је Марко С.

Коментари 0
Повезане вијести
Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше Трагедије на радним мјестима у Српској: Које су најризичније бранше
Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста Масовни откази у Њемачкој: Укида се 16.000 радних мјеста
Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно Прошле године изречено 464.240 КМ казни због рада на црно
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    16h 29m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    19h 53m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    15h 22m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    6h 59m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    6h 40m
    0