Ухапшен још један Србин

19.06.2023. 21:41
0
ИЗВОР: srna.rs

Србин Миљан Томић ухапшен је данас на контролном пункту Становце на путу Приштина - Косовска Митровица, потврђено је Срни у приштинској полицији.

Томић је, како наводе, из Црквених Водица код Обилића, а ухапшен је због сумње да је учествовао у нападима на полицију на сјеверу Косова и Метохије.

Више информација о хапшењу Томића, који живи у Косовској Митровици, биће накнадно саопштено.

Протести завршени без инцидената

Протести Срба у Лепосавићу и Звечану и протестна шетња из Косовске Митровице до Звечана завршени су данас без инцидената, а међународна заједница је позвана да не затвара очи пред насиљем премијера привремених институција Аљбина Куртија.

Срби ће током ноћи у мањем броју остати под ведрима небом у близини општинских зграда у општинама на сјеверу Косова и Метохије, а за сутра су најављени нови протести.

Са протеста су упућени захтјеви да се одмах буду пуштени на слободу Радош Петровић, Душан Обреновић, Милун Миленковић, Немања Влашковић, Далибор Спасић и јутрос ухапшени Урош Вукашиновић.

Поновљени су захтјеви да се забрани улазак нелегалним албанским градоначелницима у општинске зграде, да из њих изађу и са сјевера се повуку припадници приштинске полиције и да започне процес формирања Заједнице српских општина.

Свим ухапшеним Србима одређен је једномјесечни притвор, а Вукашиновићу је по налогу надлежног тужиоца одређено заџавање до 48 часова.

На свим прилазним путевима сјеверу Покрајине из правца Приштине и Пећи присутан је већи број припадника Кфора који у повећаном броју контролишу и прилазне путеве општинским зградама у Лепосавићу и Звечану.

Из Приштине је саопштено да ће сутра комесар за везу Приштине у Београду посјетити тројицу ухапшених такозваних косовских полицајаца који су у једномјесечном притвору у Краљеву.

Курти је рекао да ће по добијању информације о ситуацији ухапшених полицајаца донијети одлуку да ли ће путовати у Брисел на састанак са предсједником Србије Александром Вучићем.

И даље је на снази одлука о забрани увоза робе из Србије, а камиони са српским регистарским таблицама слободно се крећу преко административних прелаза Јариње, Брњак, Мердаре и Бијела Земља.

Медицински радници запослени у болници у сјеверном дијелу Косовске Митровице и мјештани данас су протестном шетњом до Звечана изразили незадовољство због хапшења Срба и пребијања двоје малољетне дјеце из села Житковац.

Возачи српских камиона и мјештани блокирали путеве на Јарињу и Рударама

Возачи камиона са српским таблицама који већ више дана стоје на административном прелазу Јариње због блокаде робе из Србије од стане владе у Приштини, одлучили су да блокирају пут Косовска Митровица - Рашка.

Они су изашли из камиона, пропуштају аутомобиле и аутобусе али, како су потврдили, неће пропуштати камионе косовских регистарских ознака.

Истовремено, тридесетак камионџија из Куршумлије блокирало је магистрални пут Ниш-Приштина у селу Рударе и не дозвољавају да камиони и аутобуси са тзв. косовским и страним таблицама са КиМ уђу у централну Србију.

Како кажу, ово је знак солидарности са неалбанским живљем које живи у јужној српској покрајини и знак протеста због одлуке приштинских власти да забране улазак камиона са српским таблицама на Космет.

- Људи су револтирани ситуацијом на КиМ и на овај начин желимо да покажемо своју солидарност са неалбанским живљем у овој јужној српској покраини. Остаћемо овде докле год буде требало - каже камионџија из Куршумлије Александар Папић.

Додају да не одустају од блокаде, а она је започела у 18.30 часова.

До сада се већ велики број камиона вратио на КиМ иако су прешли административни прелаз Мердаре и заправо ушли у централну Србију.

КФОР: Ситуација је и даље напета

Комадант КФОР-а Анђело Микеле Ристућа изјавио је данас да је ситуација на сјеверу Косова и Метохије и даље напета, упркос наизглед мирној атмосфери.

Напомиње да КФОР остаје посвећен испуњавању свог мандата у оквиру  Резолуције 1244 Савјета безбједности УН и да је НАТО послао додатне трупе у покрајину како би се боље суочили са изазовима. 

- Овдје смо како бисмо спријечили да се погорша ситуација. Сви људи на Косову без обзира на вјерску и националну припадност не желе да се ситуација погорша, већ желе да живе у миру - истакао је Ристућа на конференцији за новинаре у сједишту КФОР-а у Приштини.

Он рјешење проблема види у дијалогу и позиву обе стране да сједну за сто и деескалирају ситуацију.

- Овде не постоји војно решење, већ искључиво политичко - каже Ристућа и додаје да је на сцени велика дипломатска офанзива како би се ситуација смирила и вратила у нормалу.

Истиче да присуство НАТО снага није условљено временским оквиром већ је искључиво условљено околностима на терену.

На питање да ли сматра да КФОР треба да преузме већу улогу на сјеверу КиМ с обзиром да Срби не вјерују тзв. косовској полицији, комадант Кфора је истакао да је у мандату мисије да обезбједи да сви грађани покрајине живе у миру и да постоји неометана слобода кретања.

Медије је занимало да ли Ристућа види стране елементе у овој кризи, тачније, да ли има сазнања да Русија покушава да искористи ситуацију у своју користи, на шта је комадант Кфора истакао да је проблем више везан за унутрашњу динамику, а не спољне факторе.

- Када је хаос на терену, постоје они који би хтјели да искористе такву ситуацију, али ми смо ту како бисмо избјегли такав сценарио - каже Ристућа.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока Косовски специјалци претукли Србина и пријетили му пиштољем код Зубиног Потока
Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца Српској породици у Липљану украдено више од 25 оваца
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    8h 32m
    8
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    23h 33m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    23h 16m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    11h 3m
    0
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    8h 46m
    0