Ухапшена лица из Источне Илиџе због лажних дојава о намјештеним спортским мечевима

23.11.2023. 10:16
0
ИЗВОР: nezavisne.com

У акцији "ТИПС" ухапшени су М.С. из Фоче, Ф.В. и М.Ш. из Источне Илиџе због основа сумње да су извршили кривична дјела превара, изнуда и прање нова, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Криминалистичку обраду кодног назива "ТИПС" реализовали су Полицијски службеници Јединице за високотехнолошки криминалитет Управе криминалистичке полиције МУП-а Српске, а поступајући по наредби Основног суда Соколац и уз кординацију Окружног јавног тужилаштва Источно Сарајево.

- На основу наредби Основног суда Соколац извршен је претрес кућа и просторија које користе горе наведена лица  и том приликом је пронађено и одузето више рачунара, више комада различитих мобилних телефона, СИМ картица, носача СИМ картица, уплатнице, исплатнице и евиденције које се могу довести у везу са предметним кривичним дјелима - саопштено је из МУП-а Српске.

Како је наведено, кроз реализацију криминалистичке обраде утврђено је да су наведена кривична дјела везана за лажне дојаве о намјештеним спортским мечевима.

- Након извршене криминалистичке обраде, уз сагласност поступајућег тужиоца ОЈТ Источно Сарајево, два лица су пуштена на слободу, а против њих извјештај о извршеним кривичним дјелима бити прослијеђен надлежном тужилаштву у редовној процедури, док ће једно лице уз извјештај о почињеном кривичном дјелу бити предато у даљу надлежност ОЈТ Источно Сарајево - навели су у МУП-у.

Како су објаснили, поменута лица правила су налоге на друштвеним мрежама Фејсбук и Инстаграм путем којих су се рекламирали да посједују информације о намјештеним спортским такмичењима.

- Након тога су ступали у контакт са оштећеним, обмањују их да имају информације о намјештеним спортским мечевима, те оштећене наводили да им уплаћују новац за наводно клађење на име физичких лица у БиХ. После извршене уплате, извршиоци ових кривичних дјела су и даље обмањивали жртве да су наводно добиле новац на спортском клађењу правећи лажне добитне тикете спортских кладионица, тражећи од њих да им уплате још новца за наводни трансфер новца, осигурање новца и слично - саопштено је.

Након што су жртве схватиле да су преварене и након што су одбиле даље уплате, како се наводи у саопштењу, извршиоци им пријете и изнуђују још новца од истих.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске поново апелује на грађане да не вјерују лицима, која се рекламирају на друштвеним мрежама и интернету уопште, наводећи да имају информације о намјештеним резултатима спортских мечева, јер се ради о превари. Као што је наведено, извршиоци ових кривичних дјела, у обмањивању оштећених, на друштвеним мрежама креирају профиле на којима постављају тзв. 'доказе' у виду фотографија и видео записа о наводним високим новчаним износима добијеним путем клађења, те на тај начин рекламирајући се на друштвеним проналазе своје потенцијалне жртве - истакли су у МУП-у Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО) Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика Одржан историјски час на Новом Зејтинлику за готово 250 ученика
Најчитаније
  • У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    23h 28m
    0
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    19h 25m
    0
  • Одржана „Ђурђевданска улична трка“ у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 46m
    0
  • Одличним ученицима 50 одсто јефтиније полагање возачког испита
    21h 44m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    16h 4m
    0