Ухапшено седам лица због дјечије порнографије

17.04.2024. 11:07
0
ИЗВОР: srna.rs

Припадници Управе криминалистичке полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, у сарадњи са полицијским управама Бањалука, Приједор и Градишка, ухапсили су седам лица осумњичених за кривична дјела искориштавање дјеце за порнографију и недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја.

У акцији "Систем 2024" ухапшени су В.И. из Бањалуке, С.Ђ. и Д.М. из Лакташа, П.А. из Котор Вароша, Д.Д. из Оштре Луке, Н.Д. из Приједора и Г.Д. из Српца, а истрагом је обухваћено и малољетно лице које није лишено слободе и према њему ће се поступати у складу са Законом о заштити и поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, саопштено је из МУП-а Српске.

Осумњичени су, користећи друштвене мреже и апликације за комуникацију, као што је "Телеграм", приступали групама у којима се дијелио садржај дјечије порнографије, те су свјесно тражили линкове како би приступали новим групама у којима се дијели дјечија порнографија знајући да ће групе у којима су тренутно чланови бити обрисане.

У саопштењу се наводи да се поједина лица осумњичена да су на удаљеним инфраструктурама креирали складишни простор за чување дигиталних података које су се налазиле под њиховом контролом, након чега су на складишне просторе у више наврата складиштили садржаје дјечије порнографије.

По наредби надлежних судова, извршени су претреси на осам локација које користе лица која се доводе у везу са извршењем ових кривичних дјела и том приликом су одузета средства извршења кривичног дјела.

Пронађени су и одузети рачунар, таблет, 17 мобилних телефона, пет меморијских картица, 21 СИМ картица, 70 ЦД-ова и остали уређаји за чување дигиталних података.

Пронађени су и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичног дјела и који указују на извршење другог кривичног дјела - ватрено оружје чије држање грађанима уопште није дозвољено, а ријеч је о ручно преправљеном оружју, као и одређена количина марихуане.

Након завршене криминалистичке обраде, против ових лица ће надлежним тужилаштвима бити поднесен извјештај о извршеном кривичном дјелу.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска богатија за 19 беба Српска богатија за 19 беба
Заковане цијене тешко падају Заковане цијене тешко падају
Билећка бригада бранила своје на своме Билећка бригада бранила своје на своме
Најчитаније
 • Операција ''Лукавац 93'' - Трново, Бјелашница и Игман
  9h 24m
  4
 • Идентификован нападач на дијете и мајку због натписа "делије север"
  22h 19m
  12
 • Сјећање на некадашњи Дан младости – 25. мај (ВИДЕО)
  9h 26m
  2
 • Сукоб навијача у центру Сарајева
  22h 23m
  3
 • Мајка избола кћерку кад су дошли социјални радници
  5h 48m
  0