УКЦ Републике Српске намјешта 56 милиона КМ вриједан тендер за онкологију

15.11.2021. 18:22
0
ИЗВОР: capital.ba

Канцеларија за разматрање жалби БиХ утврдила је, по други пут, да Универзитетски клинички центар (УКЦ) Републике Српске ограничава конкуренцију приликом избора извођача који ће пројектовати, изградити и опремити зграду онкологије, по систему кључ у руке, сазнаје портал Capital.

Наиме, поступак додјеле уговора по међународном тендеру ради пројектовања, изградње и опремања намјенског објекта за пружање здравствене заштите обољелим од малигних болести УКЦ-а Републике Српске, већ је два пута био обустављен због жалби компаније „Арагоста Инвест“.

Та компанија је у жалби истакла да се постављеним условима у тендеру посао за изградњу 56 милиона марака вриједне онкологије намјешта одређеним компанијама.

УКЦ је након прве жалбе тендерске услове промијенио, те је поступак додјеле уговора настављен, али је услиједила нова жалба „Арагоста Инвеста“.

Они су и даље тврдили да је "системски онемогућено понуђачима да учествују у поступку јавне набавке и на тај начин омогуће активну конкуренцију".

У најновијем рјешењу Канцеларије за разматрање жалби прихваћена су два жалбена навода „Арагосте“, претходна документација поништена, а УКЦ-у предмет враћен на поновни поступак.

Основаним је оцијењена жалба на услов који је УКЦ поставио, а односи се на то да извођач мора да има искуство у градњи болница, клиника, института или других објеката за пружање медицинске његе.

Из УКЦ су се, између осталог, правдали да је искуство на изградњи објеката за медицинску његу неопходно како би се испоштовали строги захтјеви у погледу хигијене и инсталацијски захтјеви.

Слика

Дио одговора УКЦ-а на жалбу “Арагоста Инвеста”

УКЦ није прихватао искуство на градњи других објеката високоградње, али је Канцеларија за разматрање жалби утврдила да УКЦ не пружа увјерљиве доказе за то.

Такође, оспорен је дио тендера који се односи на оцјењивање достављене понуде.

Овим је завршен спор пред Канцеларијом за разматрање жалби БиХ, а УКЦ, ако се не слаже с наведеним, може да поднесе тужбу пред Судом БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора Двије особе страдале у саобраћајној несрећи код Прњавора
Снажно невријеме у Бањалуци Снажно невријеме у Бањалуци
Лена Ковачевић донирала косу за осмијех својих вршњака Лена Ковачевић донирала косу за осмијех својих вршњака
Најчитаније
 • Лица ухапшена због дроге у Источном Сарајеву
  6h 40m
  1
 • Страдао деветогодишњи дјечак
  5h 21m
  0
 • Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове
  22h 2m
  0
 • Основцима у Источној Илиџи представљена “Чаробна књига” Јелене Глишић (ФОТО)
  20h 57m
  0
 • Рогатица: Подршка произвођачима млијека у проширењу сточног фонда
  22h 41m
  0