UKC Republike Srpske namješta 56 miliona KM vrijedan tender za onkologiju

15.11.2021. 18:22
0
IZVOR: capital.ba

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH utvrdila je, po drugi put, da Univerzitetski klinički centar (UKC) Republike Srpske ograničava konkurenciju prilikom izbora izvođača koji će projektovati, izgraditi i opremiti zgradu onkologije, po sistemu ključ u ruke, saznaje portal Capital.

Naime, postupak dodjele ugovora po međunarodnom tenderu radi projektovanja, izgradnje i opremanja namjenskog objekta za pružanje zdravstvene zaštite oboljelim od malignih bolesti UKC-a Republike Srpske, već je dva puta bio obustavljen zbog žalbi kompanije „Aragosta Invest“.

Ta kompanija je u žalbi istakla da se postavljenim uslovima u tenderu posao za izgradnju 56 miliona maraka vrijedne onkologije namješta određenim kompanijama.

UKC je nakon prve žalbe tenderske uslove promijenio, te je postupak dodjele ugovora nastavljen, ali je uslijedila nova žalba „Aragosta Investa“.

Oni su i dalje tvrdili da je "sistemski onemogućeno ponuđačima da učestvuju u postupku javne nabavke i na taj način omoguće aktivnu konkurenciju".

U najnovijem rješenju Kancelarije za razmatranje žalbi prihvaćena su dva žalbena navoda „Aragoste“, prethodna dokumentacija poništena, a UKC-u predmet vraćen na ponovni postupak.

Osnovanim je ocijenjena žalba na uslov koji je UKC postavio, a odnosi se na to da izvođač mora da ima iskustvo u gradnji bolnica, klinika, instituta ili drugih objekata za pružanje medicinske njege.

Iz UKC su se, između ostalog, pravdali da je iskustvo na izgradnji objekata za medicinsku njegu neophodno kako bi se ispoštovali strogi zahtjevi u pogledu higijene i instalacijski zahtjevi.

Slika

Dio odgovora UKC-a na žalbu “Aragosta Investa”

UKC nije prihvatao iskustvo na gradnji drugih objekata visokogradnje, ali je Kancelarija za razmatranje žalbi utvrdila da UKC ne pruža uvjerljive dokaze za to.

Takođe, osporen je dio tendera koji se odnosi na ocjenjivanje dostavljene ponude.

Ovim je završen spor pred Kancelarijom za razmatranje žalbi BiH, a UKC, ako se ne slaže s navedenim, može da podnese tužbu pred Sudom BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC Teška saobraćajka u Banjaluci, dvije osobe prevezene na UKC
Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO) Učenici Srednje muzičke škole iz Istočne Ilidže uspješni u Banjaluci (FOTO)
Iz šahta izvučeno tijelo muškarca Iz šahta izvučeno tijelo muškarca
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    9h 49m
    4
  • Na današnji dan rođen Filip Višnjić
    18h 41m
    0
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    12h 32m
    0
  • Na planinarskom pohodu na Romaniji očekuje se oko 200 učesnika
    16h 17m
    0
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    7h 24m
    4