УКЦ Српске: Не улазимо у порив јавног иступа медицинске сестре

23.02.2022. 13:08
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

У нашој установи ниједан пацијент није остао без здравствене заштите и његе и дневно их је више од 1.000 на хоспиталном лијечењу, а више од 3.000 их се амбулантно прегледа.

Ово су поручили из Универзитетског клиничког центра Републике Српске, реагујући на иступ медицинске сестре Вање Субашић, која је у обраћању путем снимка на друштвеним мрежама нагласила да у УКЦ Српске нема лијекова за онколошке пацијенте, те да је руководство “дно дна”.

У УКЦ Српске наглашавају да друштвене мреже и медијски простор нису мјесто гдје се рјешавају интерна питања установе, јер постоје јасно утврђени механизми којим се исти рјешавају. 

Додају да медицински професионалци ове здравствене установе неуморно раде на збрињавању пацијената, што је посебно дошло до изражаја у условима пандемије.

– Како би јавност, а и наши грађани били упознати са истином важно је нагласити да када је ријеч о набавци лијекова, Фонд здравственог осигурања Републике Српске спроводи заједничку јавну набавку лијекова за потребе свих здравствених установа у Српској, па тако и за УКЦ Српске. Чињеница је да некад дође до застоја у редовном снабдијевању, али су то процеси којима УКЦ Српске не управља, а недостатак појединих лијекова се рјешава на дневном нивоу. Најчешћи разлог за то су компликоване законске процедуре у јавним набавкама, обарање тендера, добављачи који имају проблем са набавком лијекова итд. Због тога пацијенти који су на лијечењу у нашој установи, а стицајем околности морају да купе одређен лијек имају право на рефундацију трошкова од стране Фонда здравственог осигурања Српске што и наша радница врло добро зна јер, како је и сама рекла, у нашој установи је запослена 30 година, али не на мјесту које је навела у својој изјави на друштвеној мрежи – наводи се у саопштењу.

У УКЦ Српске наглашавају да, из етичких и моралних разлога, немају намјеру да било чије тешко здравствено стање, посебно пацијената који су у терминалној фази болести и који су преминули, нити нечији тежак животни пут „развлаче“ по медијском простору, како би се „оправдали“ за свој рад.

– Такође, немамо намјеру да улазимо у личне мотиве и пориве јавног иступања извијесне раднице. Најважнији су нам наши грађани који због јавних иступа појединаца са непотпуним информацијама ни у једном моменту не смију да изгубе повјерење у медицинске раднике и здравствени систем Републике Српске – поручују из УКЦ Српске.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nus pojava 23.02.2022. 13:54
    Nije nista slagala med, sestra.Rukovodstvo zdravstvenog sistema je nula,za koronu dođeš kod dr napise recepte u apoteku i kupis .
Повезане вијести
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Из шахта извучено тијело мушкарца Из шахта извучено тијело мушкарца
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    19h 45m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    17h 20m
    6
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    22h 28m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    3h 19m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    1h 46m
    0