Укинута забрана: Српско месо и млијеко иду за Русију

06.03.2020. 12:44
0
ИЗВОР: Tanjug

Србија и Русија постигле су договор о повећању робне размјене у пољопривреди, као и о укидању важеће забране извоза на руско тржиште за одређене српске произвођаче меса и млијечних производа, изјавио је државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије Богдан Игић.

- За почетак, то се односи на Месну индустрију `Карнекс` из Врбаса и `Млекопродукт` из Зрењанина, а касније ће и на друге фирме - рекао је Игић за "Спутњик".

Игић је најавио да ће у наредних петнаестак дана ветеринарска инспекција извршити инспекцију објеката у складу са руским стандардима и да ће записник о томе послати надлежнима у Русији.

Он је објаснио да ће бити урађене и све неопходне анализе, па и на натамицин.

- Након те анализе очекује се скидање забране за `Млекопродукт`. Што се тиче Месне индустрије `Карнекс` већ смо извршили неопходну контролу и послали записник, тако да се скидање забране очекује у врло кратком року - нагласио је Игић.

Руска Федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор је у априлу прошле године обавила надзор у шест компанија из Србије за производњу меса и потом објавила да су у четири утврђене "озбиљне неправилности", због чега им је привремено обустављен извоз у Русију.

Делегација Министарства пољопривреде Србије, на челу са Игићем, учествовала је у раду Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу Србије и Русије у Казању.

У начелу је договорена и посјета руског министра пољопривреде Дмитрија Патрушева Београду у првој половини априла, с циљем прецизирања планова о повећању трговинске размјене двије земље.

Договорена је и посјета делегације Министарства пољопривреде Татарстана, с циљем упознавања о пољопривредним производима које Србија извози у Русију и омогућавања извоза пољопривредних производа из Татарстана у Србију.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије Пикси потписао нови уговор, остаје селектор Србије
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    22h 51m
    1
  • Партизан мијења име!
    15h 33m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 6m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    17h 40m
    2
  • Како је страдао митрополит Петар Зимоњић
    23h 25m
    3