Уколико зовете полицију због мале штете у судару плаћате увиђај

29.01.2021. 11:49
1
ИЗВОР: Srpska.info

Влада Републике Српске утврдила је на јучерашњој сједници Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.

С циљем олакшаног и безбједнијег кретања моторних возила, овим законом, прописано је кретање у раскрсници са кружним током, те је допуњена одредба којом се прописују понашања у вожњи која се сматрају насилничком вожњом.

С обзиром на то да су учесници у саобраћају постала и лака лична електрична возила, прописана је категоризација, услови и начин њиховог кретања на јавним површинама.

Допуњене су одредбе којим се уређују случајеви у којима се возило може паркирати на тротоару, као и контрола присуства алкохола или опојних дрога у организму код пјешака, саопштено је након данашње сједнице.

Поред наведеног, прописани су трошкови изласка полицијских службеника на лице мјеста ради вршења увиђаја саобраћајне незгоде са мањом материјалном штетом када учесници незгоде одбијају да попуне и потпишу образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди, а трошкове сноси учесник саобраћајне незгоде који захтијева излазак полиције.

Разлози за доношење овог закона садржани су у потреби прецизнијег уређења појединих области за које се у пракси указала потреба, као и уређење употребе нових возила у саобраћају.

Овим законом прецизније је прописан и проширен дјелокруг рада Агенције за безбједност саобраћаја у дијелу који се односи на планирање мјера за унапређење и побољшање стања безбједности саобраћаја. С тим у вези, детаљније је уређена примјена процедуре ревизије приликом израде пројектне документације, као и провјера јавних путева са аспекта безбједности саобраћаја.

Влада Републике Српске прихватила је и Информацију о кориштењу електричних аутомобила са приједлогом мјера у циљу повећања броја електричних аутомобила.

Влада констатује да постојећи регулаторни оквир у области директних и индиректних пореза, накнада за набавку, кориштење и регистрацију возила, просторног планирања и инфраструктуре, не омогућава значајније повећање броја електричних аутомобила у употреби, те да је измјеном истих потребно створити олакшице и подстицаје за повећање броја електричних аутомобила у употреби.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Topla voda 29.01.2021. 12:35
    izmišljena.... neko vidio npr. u Njemačkoj...pa u fazonu "oćemo i mi"....treba češće kopirati zakone ali i poštovati iste ne bi bilo loše
Повезане вијести
Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен Аутом се закуцао у радар у Прњавору па ухапшен
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу Пријављено да је возач дјетету нудио новац и вожњу
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    18h 29m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    17h 24m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    12h 12m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    13h 18m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    21h 46m
    0