Украдене мошти Светог цара Константина и Максима Горичког из храма на Авали

19.11.2021. 20:13
0
ИЗВОР: СРНА

Мошти светог цара Константина и светог Максима Горичког, које имају непроцјењиву вриједност, украдене су из Храма Нерукотвореног образа Господњег у селу Зуце под Авалом, потврдио је протојереј Драган Станишић.

Пљачкаши, који још нису откривени, у понедјељак увече разбили су прозор на цркви, упали у њу, а затим извршили преметачину и из олтара однијели кутије са моштима.

Разбијени прозор налази се на висини од два метра, али то лоповима није било препрека да га разбију, кроз рупу се провуку у храм и украду мошти светаца, а уз њих и ситни новац који су затекли.

Протојереј Драган Станишић објаснио је да су опљачкани дјелићи мошти Светог цара Константина и Светог Максима Горичког, који служе искључиво за потребе обреда приликом празника, када надлежни свештеник изнесе мошти на цјеливање.

- Са аспекта вјере, украдене мошти имају непроцјењиву вриједност. Нисмо сигурни колико починиоци знају шта су урадили. Мошти су биле у позлаћеним кутијицама, па су починиоци вјероватно мислили да су те кутијице много вриједне. Али нису, а саме свете мошти су много вриједније. Нисам сигуран да су украдене с намјероим да буду продате - рекао је Станишић.

Коментари 0
Повезане вијести
Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду Осумњичени за убиство Данке на психијатријском вјештачењу у Београду
Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута Након више од 30 година: Од сутра из Београда до Мостара за 50 минута
Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд Нацистичка Њемачка прије 83 године бомбардовала Београд
Најчитаније
  • Пронађено тијело мајке која се са дјецом утопила у Бојани
    23h 32m
    0
  • Тијана Бошковић у Пребиловцима: Херцеговина је са мном гдје год кренем (ФОТО)
    17h 45m
    2
  • Годишњица рођења Милутина Бојића, аутора "Плаве гробнице"
    23h 36m
    0
  • Данас Марковдан
    6h 3m
    0
  • Извучено тијело настрадалог рудара
    21h 45m
    0