Украјина не пушта гас до даљег, Гаспром прекида транспорт кроз Пољску

12.05.2022. 17:37
0
ИЗВОР: rs.n1info.com

Украјина неће отворити транзитну тачку Сохранивку преко које се преноси руски гас према Европи све док не буде имала потпуну контролу над системом гасовода, саопштио је украјински оператер ГТСОУ. Транспорт гаса прекида се и кроз Пољску гасоводом "Јамал-Европа", пошто је Гаспрому забрањено да користи ту деоницу, рекао је портпарол руске компаније Сергеј Купријанов.

Украјински опетарер је у уторак саопштио да ће због крађе гаса од стране проруских сепаратиста, од 11. маја обуставити пренос гаса преко улазне тачке Сохранивке преко које се транспортује око трећина гаса који Русија шаље Европи преко Украјине.

Гасовод прелази преко региона Луганск, који је дијелом под контролом проруских сепаратиста од 2014. године.

- Нећемо отворити. До пуне контроле над имовином - наводи се у саопштењу директора ГТСОУ-а Сергија Макогона. Он је додао да Гаспром није знао да су сепаратисти почели да краду гас.

Макогон је рекао да Гаспром може и даље да испоручује сав свој гас намjењен Европи преко транзитне тачке Суџе, која је отворена.

Компанија је раније објавила да технолошки није могуће преусмjерити сав гас преко Суџе, за шта Кијев тврди да није тачно.

Обустава транспорта кроз Пољску због санкција

Транспорт гаса обуставља се и кроз Пољску, а Гаспром је донео ову одлуку јер му је забрањено да користи пољску дионицу гасовода "Јамал-Европа", саопштио је портпарол руске компаније Сергеј Купријанов.

Купријанов је подсјетио да су указом предсједника Русије Владимира Путина и уредбом Владе Русије 11. маја уведене санкције низу иностраних компанија, међу којима је и пољска ЕуРоПол ГАЗ, власница пољске дионице гасовода "Јамал-Европа".

Портпарол Гаспрома наводи да је Пољска страна у више наврата нарушавала права руске компаније, као акционара компаније ЕуРоПол ГАЗ, а крајем априла је уврстила у санкциони списак, блокирајући могућност остварења права у вези с акцијама и другим хартијама од врједности заједничког предузећа, као и добијања дивиденди.

Влада Русије је у сриједу одобрила списак 31 компаније које су садашње или бивше филијале Гаспрома, на које се примјењују посебне економске мјере, међу њима су "Гаспром Германија ГмбХ" и "Гаспром маркетинг & трејдинг Лтд", као и оператер пољског дијела гасовода "Јамал-Европа".

Коментари 0
Повезане вијести
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151 У ракетном нападу на Севастопољ погинуле четири особе, рањено 151
Преокрет Украјинаца против Словака Преокрет Украјинаца против Словака
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 23m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    10h 18m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    8h 12m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    21h 21m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 31m
    0