Украјинке оптужене за међународну трговину људима и врбовање ради проституције

23.07.2021. 11:15
0
ИЗВОР: Срна

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против држављанки Украјине Асје Жданове /60/ и Наталије Начинкин /32/ које су оптужене за навођење на проституцију и међународну трговину људима на подручју БиХ, највише у Мостару, Бањалуци и Бијељини.

Оне се терете да су од почетка 2019. године, па до јануара ове године на подручју Мостара и Бањалуке, дјелујући заједно и у међусобном договору, организовале групу људи ради вршења кривичних дјела међународног навођења на проституцију и међународне трговине људима.

У оптужници се наводи да су Украјинке, ради стицања незаконите имовинске користи, врбовале стране држављанке, углавном са подручја Украјине и Русије, те их доводиле у БиХ, проналазиле смјештај и искориштавале ради пружања сексуалних услуга за новац, што је код неких од жртава довело до тешких посљедица по тјелесно и душевно здравље, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У оквиру истраге прикупљени су докази да су оптужене учествовале у врбовању, довођењу у БиХ и експлоатацији најмање 17 жртава трговине људима које су на подручју БиХ, највише на локацијама у изнајмљеним просторима у Мостару, Бањалуци и Бијељини, тјерале на пружање сексуалних услуга за новац, који су жртве морале давати оптуженима, а када су жртве изразиле неслагање са третманом и поступањем, оптужене су на различите и понижавајуће начине приморавале жртве на даљу ескплоатацију и искориштавање.

У овом предмету Тужилаштво БиХ је са партнерским институцијама и агенцијама спровело опсежну истрагу, укључујући међународну правну помоћ и комуникацију, те се уз оптужницу предлаже саслушање 42 свједока, два стручна вјештака и прилагање око 140 материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.

Коментари 0
Повезане вијести
Тужилаштво БиХ подигло још једну оптужницу за злочин у Јошаници Тужилаштво БиХ подигло још једну оптужницу за злочин у Јошаници
Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара Прво крштење у новоосвештаном храму у Награђу код Дрвара
Сутра топло, могућа пролазна киша и пљускови са грмљавином Сутра топло, могућа пролазна киша и пљускови са грмљавином
Најчитаније
 • Багер ударио бициклисту, човјек страдао на мјесту
  19h 28m
  0
 • МУП Српске уводи нову праксу за плаћање казни
  18h 15m
  0
 • Непознати детаљи из живота Стевана Калембера
  20m
  0
 • Крао по плажама у Будви, пао у полицијској засједи
  14h 25m
  0
 • Ухапшено седам особа, заплијењено око 20 килограма марихуане
  17h 19m
  0