Ukrajinke optužene za međunarodnu trgovinu ljudima i vrbovanje radi prostitucije

23.07.2021. 11:15
0
IZVOR: Srna

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanki Ukrajine Asje Ždanove /60/ i Natalije Načinkin /32/ koje su optužene za navođenje na prostituciju i međunarodnu trgovinu ljudima na području BiH, najviše u Mostaru, Banjaluci i Bijeljini.

One se terete da su od početka 2019. godine, pa do januara ove godine na području Mostara i Banjaluke, djelujući zajedno i u međusobnom dogovoru, organizovale grupu ljudi radi vršenja krivičnih djela međunarodnog navođenja na prostituciju i međunarodne trgovine ljudima.

U optužnici se navodi da su Ukrajinke, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vrbovale strane državljanke, uglavnom sa područja Ukrajine i Rusije, te ih dovodile u BiH, pronalazile smještaj i iskorištavale radi pružanja seksualnih usluga za novac, što je kod nekih od žrtava dovelo do teških posljedica po tjelesno i duševno zdravlje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U okviru istrage prikupljeni su dokazi da su optužene učestvovale u vrbovanju, dovođenju u BiH i eksploataciji najmanje 17 žrtava trgovine ljudima koje su na području BiH, najviše na lokacijama u iznajmljenim prostorima u Mostaru, Banjaluci i Bijeljini, tjerale na pružanje seksualnih usluga za novac, koji su žrtve morale davati optuženima, a kada su žrtve izrazile neslaganje sa tretmanom i postupanjem, optužene su na različite i ponižavajuće načine primoravale žrtve na dalju eskploataciju i iskorištavanje.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama sprovelo opsežnu istragu, uključujući međunarodnu pravnu pomoć i komunikaciju, te se uz optužnicu predlaže saslušanje 42 svjedoka, dva stručna vještaka i prilaganje oko 140 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Komentari 0
Povezane vijesti
Inflacija nikada ne spava Inflacija nikada ne spava
Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz Građani BiH u začaranom krugu siromaštva: Hrana postaje veliki luksuz
Tržište nekretnina se polako “hladi” Tržište nekretnina se polako “hladi”
Najčitanije
  • Oporavilište Kasindo kao centar društvenih dešavanja
    19h 42m
    0
  • Pogača sa špinatom i sirom
    19h 44m
    0
  • Najava isključenja struje u Istočnoj Ilidži
    15h 56m
    0
  • Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama
    18h 47m
    0
  • Potvrđena optužnica protiv Paljanina zbog nasilja u porodici
    18h 41m
    0