Украјинске библиотеке уништиле 20 милиона књига на руском језику

15.02.2023. 14:53
1
ИЗВОР: in4s.net

Украјинске библиотеке су у оквиру програма „дерусификације“ током 2022. године уништиле више од 20 милиона књига на руском језику, јавио је украјински телевизијски канал „5.уа“.

Телевизија наводи да су с полица уклоњена „дјела аутора који подржавају руску агресију, као и књиге штампане у издавачким кућама које су под санкцијама и које позивају на међунационално и религиозно непријатељство“.

Према ријечима директорице Дњепропетровске градске јавне библиотеке Јулије Бардукове, сва литература која је објављена у Русији подлеже преиспитивању, а такве препоруке је дало Министарство културе Украјине.

Она је навела да рускојезичну литературу прво изузимају из отворених фондова, а потом отписују и предају на отпад за папир.

– Тежа је ситуација када је ријеч о научним библиотекама, јер у фондовима просто нема украјинских аналога - рекао је Бардукова.

Државни савјет Кијева је у јулу 2022. године саопштио да је разрађен пројекат одлуке о забрани јавног коришћења било каквог рускојезичног културног производа у престоници Украјине, укључујући књиге, представе и концерте.

Надлежни представник за заштиту украјинског језика Тарас Кремин је изјавио да студенти треба да одустану од руског језика међу зидовима високих образовних установа.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније изјавио да украјинске власти годинама воде политику агресивне дерусификације и принудне асимилације рускојезичког становништва, преноси Дан.

(На фотографији се налазе спаљене књиге из Цркве Св. Владимира, у граду Лвив, послије пожара 3. фебруара 2019.)

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Od zla oca .. 15.02.2023. 16:20
    Sta je Vama ukrajinski narod lose uradio?
    Ovoliku mrznju prema nekom narodu koji se bori za svoju slobodu od jaceg agresora ( a to ste Vi Srbi osjetili na svojim plecima) bez razloga je ravno bolesti.
    Ukrajinski narod je pomagao srpski u Republici Srpskoj kako materijalno tako i u ljudstvu za vrijeme otadzbinskog rata, ne racunajuci dobrovoljce iz Ukrajine ( drugo su Ruski) u redovima VRS je bilo preko 600 boraca Ukrajinaca a zivot je dalo 40 momaka postoje ulice koje nose imena ovih heroja.
    Ova laz o unistavanju knjiga Vam nije trebala!!!!
    Nek Vam sluzi na cast!
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    15h 8m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    20h 23m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    9h 51m
    3
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    11h 51m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    18h 9m
    0