Ukrajinske biblioteke uništile 20 miliona knjiga na ruskom jeziku

15.02.2023. 14:53
1
IZVOR: in4s.net

Ukrajinske biblioteke su u okviru programa „derusifikacije“ tokom 2022. godine uništile više od 20 miliona knjiga na ruskom jeziku, javio je ukrajinski televizijski kanal „5.ua“.

Televizija navodi da su s polica uklonjena „djela autora koji podržavaju rusku agresiju, kao i knjige štampane u izdavačkim kućama koje su pod sankcijama i koje pozivaju na međunacionalno i religiozno neprijateljstvo“.

Prema riječima direktorice Dnjepropetrovske gradske javne biblioteke Julije Bardukove, sva literatura koja je objavljena u Rusiji podleže preispitivanju, a takve preporuke je dalo Ministarstvo kulture Ukrajine.

Ona je navela da ruskojezičnu literaturu prvo izuzimaju iz otvorenih fondova, a potom otpisuju i predaju na otpad za papir.

– Teža je situacija kada je riječ o naučnim bibliotekama, jer u fondovima prosto nema ukrajinskih analoga - rekao je Bardukova.

Državni savjet Kijeva je u julu 2022. godine saopštio da je razrađen projekat odluke o zabrani javnog korišćenja bilo kakvog ruskojezičnog kulturnog proizvoda u prestonici Ukrajine, uključujući knjige, predstave i koncerte.

Nadležni predstavnik za zaštitu ukrajinskog jezika Taras Kremin je izjavio da studenti treba da odustanu od ruskog jezika među zidovima visokih obrazovnih ustanova.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije izjavio da ukrajinske vlasti godinama vode politiku agresivne derusifikacije i prinudne asimilacije ruskojezičkog stanovništva, prenosi Dan.

(Na fotografiji se nalaze spaljene knjige iz Crkve Sv. Vladimira, u gradu Lviv, poslije požara 3. februara 2019.)

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Od zla oca .. 15.02.2023. 16:20
    Sta je Vama ukrajinski narod lose uradio?
    Ovoliku mrznju prema nekom narodu koji se bori za svoju slobodu od jaceg agresora ( a to ste Vi Srbi osjetili na svojim plecima) bez razloga je ravno bolesti.
    Ukrajinski narod je pomagao srpski u Republici Srpskoj kako materijalno tako i u ljudstvu za vrijeme otadzbinskog rata, ne racunajuci dobrovoljce iz Ukrajine ( drugo su Ruski) u redovima VRS je bilo preko 600 boraca Ukrajinaca a zivot je dalo 40 momaka postoje ulice koje nose imena ovih heroja.
    Ova laz o unistavanju knjiga Vam nije trebala!!!!
    Nek Vam sluzi na cast!
Povezane vijesti
Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici Ruski kosmonauti postavili rekord za najduži boravak na svemirskoj stanici
Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda Zaharova: Zapad i dalje odbija da sarađuje u istrazi eksplozija gasovoda
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Najčitanije
  • Uhapšeno lice iz Istočnog Novog Sarajeva kod kojeg je pronađen kokain
    17h 21m
    0
  • Žene ne mogu u zatvor u Vojkovićima
    22h 36m
    0
  • Majdovu potvrđena suspenzija: Džudista iz Istočnog Sarajeva nije kažnjen samo zbog toga što se prekrstio
    12h 4m
    3
  • Tata u bijeloj kočiji dočekao mamu i bebu ispred porodilišta
    14h 4m
    3
  • Dvojac pao zbog krađe, u njihovim kućama pronađen arsenal oružja
    20h 22m
    0