Украјински националисти дигли у ваздух зграду позоришта у Маријупољу

16.03.2022. 20:21
1
ИЗВОР: rs.sputniknews.com

Милитанти националистичког батаљона „Азов“ дигли су у ваздух зграду позоришта у Маријупољу гдjе су се можда налазили цивили, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Према доступним поузданим подацима, милитанти 'Азова' извели су нову крваву провокацију и дигли у ваздух зграду позоришта коју су раније минирали - наводи се у саопштењу руске војске.

Избјеглице које су успјеле да изађу из Маријупоља пренијеле су да су нацисти батаљона „Азов“ можда држали цивиле као таоце у згради позоришта, користећи горње спратове као положаје, прецизира руски војни ресор.

Истиче се да оптужбе кијевског режима да је наводно Русија извела ваздушни напад на зграду позоришта нису тачне.

- Дању 16. марта руска авијација није изводила никакве задатке повезане са извођењем ваздушних напада на копнене мете у градској четврти у Маријупољу. С обзиром на потенцијалну опасност по животе цивила и провокацију коју су већ националисти реализовали 9. марта са болницом №3 у Маријупољу, зграда позоришта у центру града никада није сматрана метом напада - истиче војни ресор.

Недавно су украјинске власти пласирале у јавност још једну монструозну лажну вијест – Оружаним снагама Русије приписан је ваздушни напад на породилиште у Маријупољу. Породилиште су притом одавно били испразнили неонацисти из батаљона „Азов“ и у њему није било трудница.

Специјална војна операција у Украјини

Предсједник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтјевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим ријечима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу. Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Z 23.03.2022. 10:24
    ne znam za bogatiju zemlju a siromasniji narod od ukrajine!svi ih pokradose od americkih do ruskih marioneta i drzavnika pa sad i do ovih nacosa...tuga
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 52m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 43m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 30m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 56m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 38m
    0