Ukrajinski nacionalisti digli u vazduh zgradu pozorišta u Marijupolju

16.03.2022. 20:21
1
IZVOR: rs.sputniknews.com

Militanti nacionalističkog bataljona „Azov“ digli su u vazduh zgradu pozorišta u Marijupolju gdje su se možda nalazili civili, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Prema dostupnim pouzdanim podacima, militanti 'Azova' izveli su novu krvavu provokaciju i digli u vazduh zgradu pozorišta koju su ranije minirali - navodi se u saopštenju ruske vojske.

Izbjeglice koje su uspjele da izađu iz Marijupolja prenijele su da su nacisti bataljona „Azov“ možda držali civile kao taoce u zgradi pozorišta, koristeći gornje spratove kao položaje, precizira ruski vojni resor.

Ističe se da optužbe kijevskog režima da je navodno Rusija izvela vazdušni napad na zgradu pozorišta nisu tačne.

- Danju 16. marta ruska avijacija nije izvodila nikakve zadatke povezane sa izvođenjem vazdušnih napada na kopnene mete u gradskoj četvrti u Marijupolju. S obzirom na potencijalnu opasnost po živote civila i provokaciju koju su već nacionalisti realizovali 9. marta sa bolnicom №3 u Marijupolju, zgrada pozorišta u centru grada nikada nije smatrana metom napada - ističe vojni resor.

Nedavno su ukrajinske vlasti plasirale u javnost još jednu monstruoznu lažnu vijest – Oružanim snagama Rusije pripisan je vazdušni napad na porodilište u Marijupolju. Porodilište su pritom odavno bili ispraznili neonacisti iz bataljona „Azov“ i u njemu nije bilo trudnica.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtjevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim riječima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Z 23.03.2022. 10:24
    ne znam za bogatiju zemlju a siromasniji narod od ukrajine!svi ih pokradose od americkih do ruskih marioneta i drzavnika pa sad i do ovih nacosa...tuga
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 34m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 29m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 34m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 23m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 32m
    3