Украли вино вриједно 1,6 милиона евра, након девет мјесеци ухапшени у Хрватској

20.07.2022. 20:50
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Двије особе ухапшене су у Хрватској у међународној полицијској акцији која је трајала девет мјесеци везано за прошлогодишњу крађу 45 боца вина вриједних 1,6 милиона евра из шпанског ресторана с двије Мишелинове звјездице.

Вијест о невјероватној пљачки обишла је свијет, а међу украденим винима је и чувено француско вино Château D’Yquem из 1806. године, које вриједи око 300.000 евра, преноси Гуардиан.

Све је почело у новембру 2021. године када је осумњичена уз помоћ лажног швајцарског пасоша резервисала смјештај у хотелу Atrio u Cáceresu на југозападу Шпаније. Имала је око 40 година, била је врло добро одјевена и вјероватно је носила перику.

Пар је након смјештаја у хотелску собу отишао на вечеру у ресторан Атрио у склопу хотела, након чега су се запутили у обилазак познатог винског подрума Атрио.

– Након обиласка отишли су у своју собу, но убрзо се осумњичени мушкарац вратио у подрум. Улазна врата је отворио украденим кључем, а у подрум је дошао “наоружан” с три велика ранца – једним на леђима и по два у свакој руци. У њих је сакрио украдене боце које је заштитио пешкирима из хотела. Док је пљачкао вински подрум, жена је од хотелског особља захтијевала да јој припреме вечеру иако је кухиња била затворена. Све с циљем да скрене пажњу с подрума – саопштила је полиција.

Пар је сљедећег јутра раном зором око 5.30 напустио хотел. За пљачку се сазнало тек дан касније.

–  Након велике потраге, како у Шпанији тако и у другим земљама, полицајци су успјели да идентификују осумњичене, који су показали висок ниво професионализма, а крађу савршено испланирали до детаља – открила је полиција.

Такође су открили да су посјетили вински подрум у три наврата прије пљачке.

Према полицијским наводима, Шпанију су напустили неколико дана након одјаве из хотела. Идућих мјесеци пропутовали су Европом уздуж и попријеко те је полиција једва успјевала да прати њихову руту. На крају су им ушли у траг на граници Црне Горе и Хрватске, а ухапсили су их у Хрватској захваљујући заједничкој полицијској акцији у којој су судјеловали Еуропол и Интерпол, али и станица граничне полиције Груда у Дубровачко-неретванској жупанији.

Шпанска полиција извјештава да је пар ухапшен на граничном прелазу Карасовићи-Суторина.

Накнадно се дознало да су за осумњиченим мушкарцем расписана два налога за хапшење које су издале судије у Мадриду.

Кувару “Атрија”, Toñu Pérezu и његовом животном партнеру Joséu Polu, који заједно воде ресторан, сломљено је срце – не само због финансијске штете.

– Неизмјерно смо тужни. Имао сам ову боцу вриједну 350.000 евра, али је никад не бих продао. Припада историји куће, историји Cáceresa – изјавио је Поло. Увјерен је како се ради о крађи коју је неко наручио те да су лопови тачно знали шта треба украсти.

Коментари 0
Повезане вијести
Крађа у Источној Илиџи Крађа у Источној Илиџи
Крађа у Палама Крађа у Палама
Крађа у Трнову Крађа у Трнову
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    16h 49m
    1
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    20h 37m
    4
  • Почиње нови систем фискализације у Српској
    23h 37m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    6h 6m
    0
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 42m
    0