Укупна индустријска производња у Републици Српској већа за 17 одсто

20.08.2021. 14:17
0
ИЗВОР: СРНА

Укупна индустријска производња у Републици Српској у првих пола године биљежи раст од 17 одсто у односу на исти период лани, наведено је у информацији о статистичким показатељима стања у области прерађивачке индустрије и њиховом кретању у првој половини године, коју је данас прихватила Влада Српске.

У подручју прерађивачке индустрије остварен је раст од 15,9 одсто, док у подручју производња и снабдијевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација, раст износи 25,1 одсто, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Прерађивачка индустрија је у првој половини ове године остварила извоз већи за 28,69 одсто у односу на исти период 2020. године, док је у исто вријеме покривеност увоза извозом износила 73,6 одсто и већа је за 4,9 процентних поена у односу на исти период лани.

Влада Републике Српске донијела је одлуку о усвајању Стратегије развоја индустрије Републике Српске за период 2021-2027. година, која дефинише приоритете и стратешке циљеве развоја индустрије, те начине њиховог остваривања у наведеном периоду.

Стратегија, коју је израдило Министарство привреде и предузетништва у сарадњи са осталим надлежним институцијама Републике Српске и у консултацијама са релевантним заинтересованим странама, усаглашена је са економским и стратешко-планским документима Републике Српске и индустријским политикама ЕУ.

-У смислу реализације општег циља, који се односи на подизање конкурентности индустрије, дефинисани су стратешки циљеви који подразумијевају повећање производње више фазе прераде, смањење спољно-трговинског дефицита у индустрији, повећање запослености у индустрији, повећање инвестиција у индустрији и смањење штетних утицаја на животну средину- наведено је у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Српска богатија за 25 беба Српска богатија за 25 беба
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 48m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 32m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 45m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    18h 59m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 51m
    0