Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj veća za 17 odsto

20.08.2021. 14:17
0
IZVOR: SRNA

Ukupna industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj u prvih pola godine bilježi rast od 17 odsto u odnosu na isti period lani, navedeno je u informaciji o statističkim pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije i njihovom kretanju u prvoj polovini godine, koju je danas prihvatila Vlada Srpske.

U području prerađivačke industrije ostvaren je rast od 15,9 odsto, dok u području proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, rast iznosi 25,1 odsto, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Prerađivačka industrija je u prvoj polovini ove godine ostvarila izvoz veći za 28,69 odsto u odnosu na isti period 2020. godine, dok je u isto vrijeme pokrivenost uvoza izvozom iznosila 73,6 odsto i veća je za 4,9 procentnih poena u odnosu na isti period lani.

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o usvajanju Strategije razvoja industrije Republike Srpske za period 2021-2027. godina, koja definiše prioritete i strateške ciljeve razvoja industrije, te načine njihovog ostvarivanja u navedenom periodu.

Strategija, koju je izradilo Ministarstvo privrede i preduzetništva u saradnji sa ostalim nadležnim institucijama Republike Srpske i u konsultacijama sa relevantnim zainteresovanim stranama, usaglašena je sa ekonomskim i strateško-planskim dokumentima Republike Srpske i industrijskim politikama EU.

-U smislu realizacije opšteg cilja, koji se odnosi na podizanje konkurentnosti industrije, definisani su strateški ciljevi koji podrazumijevaju povećanje proizvodnje više faze prerade, smanjenje spoljno-trgovinskog deficita u industriji, povećanje zaposlenosti u industriji, povećanje investicija u industriji i smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu- navedeno je u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće se i na bankomatima u Srpskoj
Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske Obilježavanje Dana Igmanske brigade Vojske Republike Srpske
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    22h 13m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    14h 55m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    19h 28m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    17h 2m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    22h 47m
    3