Улога медија кључна за демократске процесе и развој друштва

03.05.2021. 12:04
0
ИЗВОР: Катера

Синдикат медија и графичара Републике Српске честитао је колегама новинарима, уредницима, сниматељима, фото-репортерима, монтажерима и свим медијским радницима срећан 3. мај, Међународни дан слободе медија.

- Овај дан подсјећа нас да да је улога медија кључна за развој свих демократских процеса и развоја друштва у којем живимо, али и да притисак на наш рад никада није био већи. Под изговором да поштују слободно, независно и плуралистичко новинарство и воде транспарентне политике, носиоци владајућих функција и власници медија у нашој земљи неријетко прибјегавају притицима на новинаре и не чине ништа да би се њихов положај поправио - саопштили су из овог синдиката.

Додали су да су новинари често изложени физичким и вербалним нападима,те да се у нашем друштву и даље гради атмосфера у којој један значајан дио грађана мисли да је то сасвим у реду.

- Истовремено, већина новинара на својим радним мјестима остаје сатима након завршетка радног времена, раде празницима и викендима, имају лоше или никакве уговоре и неријетко немају уплаћене доприносе - напомињу из Синдикат медија и графичара Републике Српске.

Они додају да у свјетлу услова у којима раде, морамо бити свјесни да се једино социјално и радно сигурни новинари могу борити за своја права и професионално обављати своје задатке.

- Ми то нисмо и зато своје задатке извршавамо оптерећени егзистенцијалним питањима и под притицима носилаца власти и власника медија, због чега увијек трпи и новинар и јавност према којој он има дужност. Иако је битно да се на овај дан сјетимо основних правила посла који обављамо и дужности да штитимо слободно, независно, објективно и посебно истраживачко новинарство, како бисмо помогли друштву у којем живимо, прије свега тога морамо побринути за сопствени статус, како бисмо своје дужности обављали са чврстих темеља - нагласили су из овог синдиката.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се задужује на берзи за 20 милиона КМ Српска се задужује на берзи за 20 милиона КМ
У Српској рођено 18 беба У Српској рођено 18 беба
Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град Наредних дана промјенљиво, сутра могући јачи пљускови и град
Најчитаније
  • У саобраћајној незгоди на путу Подроманија - Сумбуловац тешко повријеђено дијете
    17h 22m
    0
  • Соколац: Уплатио новац, теретно моторно возило му није испоручено
    17h 39m
    3
  • У четвртак отварање Народног позоришта Источно Сарајево
    12h 19m
    3
  • Ненад Маринковић студент генерације са просјеком 10,00
    16h 44m
    0
  • Душанов законик данас пуни 675 година
    18h 15m
    5