Ултиматум ратних ветерана: „У мају долазимо пред зграду Владе Српске“

16.02.2023. 09:40
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Док власти у Републици Српској још „вагају“ кога ће поставити за новог министра рада и борачко-инвалидске заштите, ратни ветерани увелико се спремају за протесте, сазнаје „Српскаинфо“.

Иако је од завршетка избора прошло више од четири мјесеца, у Влади Републике Српске и даље је упражњена фотеља министра за борачка питања након што је Драгослав Кабић, убрзо након именовања, поднио оставку на ту функцију.

С обзиром на тежак материјални положај борачке популације, бројна удружења која окупљају ратне ветеране траже да се то питање што хитније заврши како би, веле, имали „адресу“ на којој би могли да рјешавају горућа питања. Од повећања борачких додатака и накнада, инвалиднина, па до рјешавања бројних других статусних проблема.

Без консултација с борцима

„Српскаинфо“ је, подсјећамо, недавно објавила да је Чедо Ковачевић, некадашњи помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите, постао озбиљан кандидат да преузме министарску дужност након што је из „трке“, по свему судећи, испао Данијел Егић, који се раније помињао као највјероватнији Кабићев насљедник.

– Ресорни министар што прије треба да буде именован јер је то од значаја за борачку популацију – поручио је предсједник БОРС Радан Остојић.

Из Удружења „Ветерани одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске“, које је још крајем прошлог мјесеца најавило масовне демонстрације уколико се власти оглуше на захтјеве за побољшањем материјално-социјалног положаја бораца, истичу да је, прије свега, понижавајуће то што учеснике рата и оне који су стварали Републику Српску, како тврде, нико чак и не консултује око избора новог министра.

– Свјесни смо да је то првенствено политичко питање и да министре именују побједничке странке на изборима. Међутим, мислимо да би било коректно и нормално да се борци макар консултују око тога ко ће бити надлежан за њихова права – каже за „Српскаинфо“ Недељко Клинцов, потпредсједник удружења.

Посљедњи састанак

Осим перипетија око избора новог ресорног министра, Клинцов истиче да су ратни ветерани огорчени и тиме што након скоро годину дана од одржавања тематске сједнице Народне скупштине Републике Српске о побољшању статуса и положаја бораца, ниједан од усвојених закључака, према његовим ријечима, није реализован.

– Писали смо надлежним институцијама и тражили објашњење зашто се закључци Народне скупштине не поштују. Нисмо добили одговор. Ускоро планирамо да тражимо још један, посљедњи састанак с највишим званичницима Српске на којем ћемо ултимативно тражити испуњавање наших захтјева. Уколико тога не буде, ето нас у мају пред зградом Владе у Бањалуци! То је коначна одлука. Многи наши саборци су спремни на такав корак и сигурно је да се нећемо повући све док они који су се борили за Републику Српску не добију статус достојан човјека – поручује Клинцов.

Влада Српске је, подсјећамо, средином јануара донијела одлуку о утврђивању основице за обрачун мјесечног борачког додатка за 2023. годину у износу од 2,2 КМ по мјесецу проведеном у зони борбених дејстава, док је висину основице за обрачун годишњег борачког додатка за 2022. одредила у износу од 4,43 по мјесецу проведеном на првој линији фронта.

Средином прошле године, након састанка Координационог одбора борачких организација у Бијељини, усвојени су закључци о неопходности увођења јединственог борачког додатка на мјесечном нивоу за све демобилисане борце чија био основица била пет КМ, као и повећање основице за обрачун личних и породичних инвалиднина на 80 одсто просјечне нето плате из прошле године.

Аутор: Борис Кнежевић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Leo 16.02.2023. 10:09
    Šta je sa prvim"klincom" veterana,pa drugi istupa sa izjavama..da se5 nije i on "usimbiozio"
Повезане вијести
Ветеранима Српске предат пламен вјечне ватре из Русије Ветеранима Српске предат пламен вјечне ватре из Русије
Борцима прекипјело “Или јефтинија струја, или излазимо на улице” Борцима прекипјело “Или јефтинија струја, или излазимо на улице”
Прва убиства Срба полицајаца-Нинковића, Петровића, Лиздека и Пупића Прва убиства Срба полицајаца-Нинковића, Петровића, Лиздека и Пупића
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    16h 39m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    21h 54m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    11h 22m
    3
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    13h 22m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    19h 40m
    0