Умјесто интервјуа - Матија Бећковић: Рече ми једна жена (ВИДЕО)

21.08.2024. 11:03
0
ИЗВОР: sputnikportal.rs
 

И није то више – рече ми један чоек него - рече ми једна жена, прича ових дана о својој новој књизи Матија Бећковић.

А жена је мајка. Мајка Зорка. Жена која је родила Матију, Љуба и Љубицу. Која је Матију, пратећи неке само њој познате знаке “одозго” такорећи од самог рођења “особила”, издвојила, учинила све да ”мали принц” – остане принц, и успјела.

И малишани су је разумјели и поносно, заједно с њом, у селу гдје се сви смију и кад плачу, или плачу и кад се смију, носили терет без мржње према онима који су им тај терет наметнули, чували слику о оцу у својим маленим душама, све кријући је, од свих и кријући се иза својеврсне “бећковићевске ироније”. Тако је изграђен њихов паралелни свијет, свијет апсурда у коме је отац био са сином и кад га није било, а фотографије, које је мајка кријући чувала заједно с иконама и својим везовима на којима је краљ са породицом, извученим буквално из тегле закопане у земљу, данас красе његов дом.

Кажу да Бог, кад на једној страни узме, на другој обавезно нешто да. И то је мајка Зорка препознала још прије синовљевог рођења, и није му кришом давала парче чоколаде да нико не види само зато што га је жалила јер је из “господске куће” дошао у онај камењар с чудним именом “Веље дубоко”, гдје је само камен вељи, а провалија дубока, већ знајући да јој није Господ скренуо пажњу на дијете тек тако. Ако га је Он издвојио, знала је да мора и она.

Живот ће показати да није погријешила. А њено дијете, оно посебно, њен Мато, вратио ју је у живот 40 година након што је отишла, написавши оду мајци, под скромним називом, скромним као њихов живот у Вељем дубоком, ”Мајка Зорка”.
Књига би се могла звати и пјесма мајци, и ода мајци, али је то у суштини, аутобиографија највећег српског живог пјесника и биографија оца и сина, који се на први поглед не виде, али су ту, стално их у први план истиче мајка Зорка, која их је све створила, чувала и његовала.
А њен син, пјесник над пјесницима, водећи нас кроз патње и страдања достојне античког доба, уступа јој своје мјесто на Олимпу:

Све је то она створила.

Коментари 0
Повезане вијести
Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО) Маринко Божовић и Матија Бећковић свечано отворили Галерију „Жарко Видовић“ (ФОТО)
Бећковић: Кочићев народ је непобједив Бећковић: Кочићев народ је непобједив
Матија Бећковић добитник “Кочићеве награде” за 2024. годину Матија Бећковић добитник “Кочићеве награде” за 2024. годину
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 9m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 51m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 19m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 40m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 49m
    0