Умјесто књижица, основци ће добити увјерења на полугодишту

13.12.2022. 09:30
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Умјесто ђачких књижица, основцима у Српској ће на крају првог полугодишта бити подијељења увјерења о успјеху.

Ове измјене предвиђене су новим Законом о основном образовању, који је на снагу ступио овог септембра.

– На крају првог полугодишта за све ученике издају се увјерења о успјеху ученика на полугодишту, док се ученицима који се школују у нивоима образовања увјерења издају по завршетку сваке године школовања. Све одјељенске старијешине у школама ће у еДневник систему на располагању имати доступно увјерење које ће моћи генерисати, слати путем имејла или штампати у складу са потребама школе – рекли су за Српскаинфо из министарства.

Зашто је ова промјена уопште уврштена у нови Закон о основном образовању, шта се тиме жели постићи, из министарства нису појаснили.

Основним школама у Српској прошле седмице стигло је и званично обавјештење из Министарства просвјете РС о издавању увјерења на полугодишту, у којем се наводи да ће се сви неопходни подаци о успјеху ученика, оцјене, изостанци, владање, повлачити из система електронског дневника.

Школе се обавјештавају да увјерења могу штампати на обичном А4 папиру до доношења новог Правилника о педагошкој документацији у основној школи и дефинисања одговарајућег обрасца.

Увјерења о успјеху на крају првог полугодишта издаваће се и у умјетничким школама, осим у онима које немају еДневник – оне ће и даље својим ђацима дијелити књижице.

Ипак, ово не значи потпуни крај за ђачке књижице у основним школама, новим законом, подсјећају из министарства, прописано је да се оне издају на крају другог полугодишта, за ученике од 1. до 5. разреда. Као и претходних година, ученици од 6. до 9. разреда на крају школске године добијају свједочанство о завршеном разреду, исто као и ђаци умјетничких школа.

У ОШ “Иво Андрић” из Бањалуке појашњавају да су протеклог петка, родитељи на савјету упознали са овим новинама.

– Једна од измјена новим законом јесте и то да ђаци, на крају полугодишта неће добити књижице већ увјерење о успјеху и владању. Ми већ штампамо свједочанства на основу еДневника, тако се и сви подаци у току овог полугодишта требају уредно и благовремено средити, на вријеме оправдати изостанци и закључити оцјене. Школама је понуђено да увјерења могу и не морају, штампати на обичном папиру А4 формата. Наша школа је еко школа и ми ћемо електронским путем послати увјерења родитељима о крају полугодишта, о чему смо их обавијестили- испричала је директорка школе Жељка Опачић.

Она подсјећа да је ова школа у систему еДневника још од 2008. године, те да наставници сву администрацију воде дупло, и у обични и у електронски дневник.

– Дупла администрација нам заиста одузима пуно времена. Можда се овим сада измјенама жели олакшати наставницима, не знам – оцјењује Опачићева.

У ОШ „Свети Сава“ Бијељина још не знају како ће ђацима доставити увјерење, одштампано или електронски.

– Ми смо још у процесу одлучивања. Ускоро имамо наставно -научно вијеће па ћемо се договорити на који начин ћемо то урадити, а да свима одговара и олакша посао – каже директор Ђорђе Мирковић.

Он такође вјерује да ће са овим увјерењима наставницима бити једноставније радити него до сада, те да цјелокупан закон иде ка томе да осавремени систем школовања.

Са друге стране, учитељи осим козметичких промјена, не виде никакву разлику између књижица са оцјенама и увјерења.

– Овим се неће ништа значајно промијенити осим чисте документације, раније смо попуњавали књижице, а сада ћемо радити компјутерску обраду података. Ништа се суштински не мијења, само се прилагођавамо новим законским оквирима – каже предсједница Друштва учитеља РС Марина Кнежевић.

Према школском календару, настава у првом полугодишту завршава 30. децембра, а распуст траје до 23. јануара.

Пише: Наташа Телебак

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zoka 13.12.2022. 16:12
    Ako je išta valjali u bivšoj državi bilo je obrazovanje ,sad se našli pametnjakovići sa kupljenim diplomama da oni uvode novitete.Kada uzmete udžbenik iz osnovne škole skoro na svakoj strani se mogu pronaći gramatičke greške a sve zbog ovih akademsko obrazovanih u Travniku.
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    6h 22m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    20h 36m
    0
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 43m
    0
  • Славиша Мазић кандидат СДС за начелника Власенице
    17h 31m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    3h 58m
    0