Умро Марко Брецељ, фронтмен групе "Булдожер"

04.02.2022. 16:18
0

Кантаутор Марко Брецељ преминуо је јутрос у 71. години, јавља Радио Копер. У својој педесетогодишњој каријери, независни умјетник је увијек показивао своје право.

Прије три године добио је и Јежеву награду.

Марко Брецељ је био присутан на умјетничкој сцени скоро 50 година, а за то вријеме је објавио соло албум “Coctail”, на којем је сарађивао са легендарним Бојаном Адамичем, и три плоче са рок групом Булдожер, у којој је радио као текстописац и фронтмен.

Написао је и музику за филм “Живи били па видјели” и за њега добио Златну арену у Пули. 1991. године преузима управљање Омладинским културно-друштвеним и мултимедијалним центром у Копру и оснива Удружење пријатеља умереног напретка.

Једна од његових најпознатијих композиција је “Алојз валчек”, коју је посветио професору математичке физике Алојзу Кодрету, након неуспешног студија геологије, а касније и техничке физике, пише на Википедији.

Музичку каријеру започео је као виолиниста у квартету Три црна и у љубљанском трију Крик, али је касније одустао од свирања виолине.

Пажњу шире јавности на себе као кантаутор и шансоњер први је скренуо наступом на Омладинском фестивалу у Суботици 1974. године, гдје је добио и награду стручног жирија. Исте године, у сарадњи са аранжером Бојаном Адамичем, издаје албум “Коктел”.

Изузетан период Булдожера

Плакета је награђена наградом „Седам секретара СКОЈ-а”. На албуму је била и пјесма Хишкар Рогач коју је снимио са неким члановима групе “Седам светлосних година”.

Са њима је основао рок бенд Булдожер, гдје је радио као текстописац и пјевач, а један од врхунаца групе био је албум “Пљуни истини у очи”.

Као дио ове свејугословенске атракције, Брецељ је постао један од најистакнутијих фронтмена, вокала и аутора на југословенској рок сцени касних 1970-их.

У групи је остао до 1979. године и са њом снимио двије ЛП плоче и музику за филм “Живи били па видјели”, који је такође објављен у виду мини ЛП, и освојио Златну арену на Пулском филмском фестивалу.

Затим је напустио бенд и вратио се писању пјесама и направио неке пјесме које су постале хитови у алтернативним музичким круговима (нпр. Парада, Радојка, Seki disco хит, итд.).

Он и његов пјесник Иван Воларич-Фео спојили су своје стваралаштво у Дуу Златни зуби.

Године 1983. и 1984. водио је бенд “Marjan's Strange Rabbit”. Године 1986. поново издаје албум кантаутора “Десант на рт Добре наде”, а крајем 80-их удружује снаге са саксофонистом Приможем Шмитом и басистом Алешом Јоштом у пројекту “Public Ekercise”.

Као гост сарађивао је са разним музичким групама (СРП, Strelnikoff). Његово дјело карактерише иронија и критика малограђанског друштва.

Кандидовао се за градоначелника Копра на свим изборима

Послије 1981. водио је Омладински, културни, друштвени и мултимедијални центар (МКСМЦ Копер) у Копру, Удружење пријатеља умереног прогреса и Багремову странку.

Кандидовао се за градоначелника Копра на свим изборима и, након избора Бориса Поповића, сваког дана свог мандата изводио је пред општином монументални перформанс Клечећи. Био је одборник у Градском вијећу Копра (2003-2007). Извео је низ „меко-терористичких” акција; један од њих је ватентат, када дуваљком дувате парче вате на противника.

У свом дугом стваралачком животу променио је неколико идентитета и појавио се у словеначкој јавности у разним персонификацијама, наводи Википедија.

Како се наводи у образложењу Јежекове награде, Брецеља је тешко ухватити јер је у свом дугом стваралачком животу променио неколико идентитета и појављивао се у словеначкој јавности у разним персонификацијама.

Брецељ се подједнако добро снашао на улици као и у сали, било да се ради о позоришту, јавном простору као таквом, мјесту одржавања друштвеног или политичког догађаја, гостионици или сличном месту.

Улица је и њен природни амбијент, било да је то трг, лођа, пристаниште на обали мора или пут, писали су тада предлагачи.

Коментари 0
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 46m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    11h 0m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 50m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    12h 5m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    6h 48m
    0