Umro Marko Brecelj, frontmen grupe "Buldožer"

04.02.2022. 16:18
0

Kantautor Marko Brecelj preminuo je jutros u 71. godini, javlja Radio Koper. U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri, nezavisni umjetnik je uvijek pokazivao svoje pravo.

Prije tri godine dobio je i Ježevu nagradu.

Marko Brecelj je bio prisutan na umjetničkoj sceni skoro 50 godina, a za to vrijeme je objavio solo album “Coctail”, na kojem je sarađivao sa legendarnim Bojanom Adamičem, i tri ploče sa rok grupom Buldožer, u kojoj je radio kao tekstopisac i frontmen.

Napisao je i muziku za film “Živi bili pa vidjeli” i za njega dobio Zlatnu arenu u Puli. 1991. godine preuzima upravljanje Omladinskim kulturno-društvenim i multimedijalnim centrom u Kopru i osniva Udruženje prijatelja umerenog napretka.

Jedna od njegovih najpoznatijih kompozicija je “Alojz valček”, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu, nakon neuspešnog studija geologije, a kasnije i tehničke fizike, piše na Vikipediji.

Muzičku karijeru započeo je kao violinista u kvartetu Tri crna i u ljubljanskom triju Krik, ali je kasnije odustao od sviranja violine.

Pažnju šire javnosti na sebe kao kantautor i šansonjer prvi je skrenuo nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gdje je dobio i nagradu stručnog žirija. Iste godine, u saradnji sa aranžerom Bojanom Adamičem, izdaje album “Koktel”.

Izuzetan period Buldožera

Plaketa je nagrađena nagradom „Sedam sekretara SKOJ-a”. Na albumu je bila i pjesma Hiškar Rogač koju je snimio sa nekim članovima grupe “Sedam svetlosnih godina”.

Sa njima je osnovao rok bend Buldožer, gdje je radio kao tekstopisac i pjevač, a jedan od vrhunaca grupe bio je album “Pljuni istini u oči”.

Kao dio ove svejugoslovenske atrakcije, Brecelj je postao jedan od najistaknutijih frontmena, vokala i autora na jugoslovenskoj rok sceni kasnih 1970-ih.

U grupi je ostao do 1979. godine i sa njom snimio dvije LP ploče i muziku za film “Živi bili pa vidjeli”, koji je takođe objavljen u vidu mini LP, i osvojio Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Zatim je napustio bend i vratio se pisanju pjesama i napravio neke pjesme koje su postale hitovi u alternativnim muzičkim krugovima (npr. Parada, Radojka, Seki disco hit, itd.).

On i njegov pjesnik Ivan Volarič-Feo spojili su svoje stvaralaštvo u Duu Zlatni zubi.

Godine 1983. i 1984. vodio je bend “Marjan's Strange Rabbit”. Godine 1986. ponovo izdaje album kantautora “Desant na rt Dobre nade”, a krajem 80-ih udružuje snage sa saksofonistom Primožem Šmitom i basistom Alešom Joštom u projektu “Public Ekercise”.

Kao gost sarađivao je sa raznim muzičkim grupama (SRP, Strelnikoff). Njegovo djelo karakteriše ironija i kritika malograđanskog društva.

Kandidovao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima

Poslije 1981. vodio je Omladinski, kulturni, društveni i multimedijalni centar (MKSMC Koper) u Kopru, Udruženje prijatelja umerenog progresa i Bagremovu stranku.

Kandidovao se za gradonačelnika Kopra na svim izborima i, nakon izbora Borisa Popovića, svakog dana svog mandata izvodio je pred opštinom monumentalni performans Klečeći. Bio je odbornik u Gradskom vijeću Kopra (2003-2007). Izveo je niz „meko-terorističkih” akcija; jedan od njih je vatentat, kada duvaljkom duvate parče vate na protivnika.

U svom dugom stvaralačkom životu promenio je nekoliko identiteta i pojavio se u slovenačkoj javnosti u raznim personifikacijama, navodi Vikipedija.

Kako se navodi u obrazloženju Ježekove nagrade, Brecelja je teško uhvatiti jer je u svom dugom stvaralačkom životu promenio nekoliko identiteta i pojavljivao se u slovenačkoj javnosti u raznim personifikacijama.

Brecelj se podjednako dobro snašao na ulici kao i u sali, bilo da se radi o pozorištu, javnom prostoru kao takvom, mjestu održavanja društvenog ili političkog događaja, gostionici ili sličnom mestu.

Ulica je i njen prirodni ambijent, bilo da je to trg, lođa, pristanište na obali mora ili put, pisali su tada predlagači.

Komentari 0
Najčitanije
 • Kako su Srbi ostavili veliki trag u istoriji Rusije
  12h 27m
  2
 • Zemljotres u BiH
  4h 18m
  0
 • Zašto je dobro piti vodu s đumbirom i limunom
  6h 9m
  0
 • Portal Katera vam donosi tekstove o nastanku i razvoju Srpskog Sarajeva
  9h 39m
  6
 • Na košarkaškoj utakmici skupljeno 3.420 KM za pomoć porodici Todorović sa Pala
  12h 17m
  0