Унаприједити статусни и материјални положај борачких категорија

17.08.2022. 15:06
1
ИЗВОР: srna.rs

Представници Борачке организације Републике Српске /БОРС/ упутили су апел према институцијама Српске да адекватним мјерама унаприједе статусни и материјални положај борачких категорија, те поручили да је потребно јединство ове организације.

Предсједник БОРС-а Радан Остојић рекао је да је овој организацији потребно јединство као основни предуслов за њен опстанак и несметану егзистенцију, те очување Републике Српске и њеног просперитета и економског напретка.

- Осуђујемо сваки вид подјела по било ком основу и указујемо на штетне посљедице које у крајњем исходу могу довести до ерозије свега оног што смо у Одбрамбено-отаџбинском рату створили - рекао је Остојић данас новинарима у Бањалуци након састанка са генералима Војске Републике Српске и бившим предсједницима БОРС-а, на којем је донесен низ закључака о статусу и положају борачких категорија у Српској.

Генерал Војске Републике Српске Драгомир Кесеровић поручио је да БОРС тражи да се организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата третирају у складу са законом.

- Из предметне области борачко-инвлидске заштите, Република Српска може имати само једну организацију од јавног интереса, а са тим статусом тренутно их има више. То је један проблем, а други је да се минимално 20.000 бораца и њихових породица налази у стању социјалне потребе, што се мора ускоро рјешавати кроз адекватне анализе - рекао је Кесеровић.

Бивши предсједник БОРС-а Саво Цвјетиновић истакао је да се одређене подјеле у оквиру ове организације морају превазићи, те да је потребно приступити измјени садашњег статута према којем би право на чланство имали и потомци бораца.

Генерал Војске Републике Српске Момир Зец подсјетио је да ће Борачка организација у наредном периоду инсистирати на подизању централног спомен-обиљежја за све погинуле борце у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

На данашњем састанку је, између осталог, закључено да БОРС у потпуности подржава закључке Скупштине организације усвојене на сједници одржаној у јулу у Бијељини, а који се односе на унапређење статусног и материјалног положаја борачких категорија, те на друштвену улогу БОРС-а.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Borac sa Romanije 17.08.2022. 18:14
  Ne znam samo koga vi predstavljate....
Повезане вијести
Нафташи у Српској кажњени са 1,8 милиона КМ Нафташи у Српској кажњени са 1,8 милиона КМ
Група ходочасника данас креће из Београда за Републику Српску Група ходочасника данас креће из Београда за Републику Српску
Стара градња поново у моди Стара градња поново у моди
Најчитаније
 • Саобраћајна незгода у Источном Новом Сарајеву
  5h 0m
  3
 • Младић убио комшију ашовом
  13h 29m
  0
 • Пут од Лапишнице до Хан Дервенте освијетљен
  15h 9m
  14
 • Четворо погинулих у саобраћајној несрећи код Мостара
  16h 7m
  0
 • Данас јавна трибина СДС-а у Касиндолу
  15h 53m
  0