Unaprijediti statusni i materijalni položaj boračkih kategorija

17.08.2022. 15:06
1
IZVOR: srna.rs

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ uputili su apel prema institucijama Srpske da adekvatnim mjerama unaprijede statusni i materijalni položaj boračkih kategorija, te poručili da je potrebno jedinstvo ove organizacije.

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić rekao je da je ovoj organizaciji potrebno jedinstvo kao osnovni preduslov za njen opstanak i nesmetanu egzistenciju, te očuvanje Republike Srpske i njenog prosperiteta i ekonomskog napretka.

- Osuđujemo svaki vid podjela po bilo kom osnovu i ukazujemo na štetne posljedice koje u krajnjem ishodu mogu dovesti do erozije svega onog što smo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stvorili - rekao je Ostojić danas novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa generalima Vojske Republike Srpske i bivšim predsjednicima BORS-a, na kojem je donesen niz zaključaka o statusu i položaju boračkih kategorija u Srpskoj.

General Vojske Republike Srpske Dragomir Keserović poručio je da BORS traži da se organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata tretiraju u skladu sa zakonom.

- Iz predmetne oblasti boračko-invlidske zaštite, Republika Srpska može imati samo jednu organizaciju od javnog interesa, a sa tim statusom trenutno ih ima više. To je jedan problem, a drugi je da se minimalno 20.000 boraca i njihovih porodica nalazi u stanju socijalne potrebe, što se mora uskoro rješavati kroz adekvatne analize - rekao je Keserović.

Bivši predsjednik BORS-a Savo Cvjetinović istakao je da se određene podjele u okviru ove organizacije moraju prevazići, te da je potrebno pristupiti izmjeni sadašnjeg statuta prema kojem bi pravo na članstvo imali i potomci boraca.

General Vojske Republike Srpske Momir Zec podsjetio je da će Boračka organizacija u narednom periodu insistirati na podizanju centralnog spomen-obilježja za sve poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na današnjem sastanku je, između ostalog, zaključeno da BORS u potpunosti podržava zaključke Skupštine organizacije usvojene na sjednici održanoj u julu u Bijeljini, a koji se odnose na unapređenje statusnog i materijalnog položaja boračkih kategorija, te na društvenu ulogu BORS-a.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Borac sa Romanije 17.08.2022. 18:14
  Ne znam samo koga vi predstavljate....
Povezane vijesti
Naftaši u Srpskoj kažnjeni sa 1,8 miliona KM Naftaši u Srpskoj kažnjeni sa 1,8 miliona KM
Grupa hodočasnika danas kreće iz Beograda za Republiku Srpsku Grupa hodočasnika danas kreće iz Beograda za Republiku Srpsku
Stara gradnja ponovo u modi Stara gradnja ponovo u modi
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu
  4h 34m
  3
 • Mladić ubio komšiju ašovom
  13h 3m
  0
 • Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
  14h 43m
  14
 • Četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara
  15h 41m
  0
 • Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
  15h 27m
  0