Unaprijediti statusni i materijalni položaj boračkih kategorija

17.08.2022. 15:06
1
IZVOR: srna.rs

Predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/ uputili su apel prema institucijama Srpske da adekvatnim mjerama unaprijede statusni i materijalni položaj boračkih kategorija, te poručili da je potrebno jedinstvo ove organizacije.

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić rekao je da je ovoj organizaciji potrebno jedinstvo kao osnovni preduslov za njen opstanak i nesmetanu egzistenciju, te očuvanje Republike Srpske i njenog prosperiteta i ekonomskog napretka.

- Osuđujemo svaki vid podjela po bilo kom osnovu i ukazujemo na štetne posljedice koje u krajnjem ishodu mogu dovesti do erozije svega onog što smo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stvorili - rekao je Ostojić danas novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa generalima Vojske Republike Srpske i bivšim predsjednicima BORS-a, na kojem je donesen niz zaključaka o statusu i položaju boračkih kategorija u Srpskoj.

General Vojske Republike Srpske Dragomir Keserović poručio je da BORS traži da se organizacije proistekle iz Odbrambeno-otadžbinskog rata tretiraju u skladu sa zakonom.

- Iz predmetne oblasti boračko-invlidske zaštite, Republika Srpska može imati samo jednu organizaciju od javnog interesa, a sa tim statusom trenutno ih ima više. To je jedan problem, a drugi je da se minimalno 20.000 boraca i njihovih porodica nalazi u stanju socijalne potrebe, što se mora uskoro rješavati kroz adekvatne analize - rekao je Keserović.

Bivši predsjednik BORS-a Savo Cvjetinović istakao je da se određene podjele u okviru ove organizacije moraju prevazići, te da je potrebno pristupiti izmjeni sadašnjeg statuta prema kojem bi pravo na članstvo imali i potomci boraca.

General Vojske Republike Srpske Momir Zec podsjetio je da će Boračka organizacija u narednom periodu insistirati na podizanju centralnog spomen-obilježja za sve poginule borce u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Na današnjem sastanku je, između ostalog, zaključeno da BORS u potpunosti podržava zaključke Skupštine organizacije usvojene na sjednici održanoj u julu u Bijeljini, a koji se odnose na unapređenje statusnog i materijalnog položaja boračkih kategorija, te na društvenu ulogu BORS-a.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Borac sa Romanije 17.08.2022. 18:14
    Ne znam samo koga vi predstavljate....
Povezane vijesti
Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština Srpska za godinu dana "izgubila" više manjih opština
Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge Veći prag za zanatlije ili skuplje usluge
Počela isplata penzija Počela isplata penzija
Najčitanije
  • Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
    20h 56m
    5
  • Bilbord u Palama: „Ne psuj Boga“ (FOTO)
    18h 31m
    7
  • Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
    23h 39m
    0
  • Godišnjica nuklearne katastrofe u Černobilju
    4h 30m
    0
  • Devetoro žrtava bombardovanja u Surdulici u kući Milićevih
    2h 57m
    0