Универзитет у Источном Сарајеву остварио импресивне резултате

14.09.2022. 13:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Универзитет у Источном Сарајеву током три деценије рада остварио је импресивне резултате, о чему свједочи и чињеница да је први у Републици Српској почео са наставом на енглеском језику, те са Универзитетом у Ђилину у Кини потписао споразум о издавању двојних диплома, изјавио је у интервјуу за Срну ректор Милан Кулић.

Највећи успјех - некадашњи студенти сада угледне личности

Кулић сматра да су највећи успјех Универзитета у Источном Сарајеву студенти које је одшколовао - њих 21.000 првог циклуса студија, 2.000 магистара и мастера, те око 500 доктора наука, напомињући да су многи од њих постали важне личности у академском, те друштвено-политичком и културном животу Републике Српске, али и окружења.

- Важно је истаћи да смо постали члан Асоцијације Европских универзитета још 2004. године, а веома квалитетна настава се изводи на 110 студијских програма. Први смо Универзитет у Републици Српској који је почео са извођењем наставе на енглеском језику на Медицинском факултету у Фочи. То ће бити наше опредјељење и у будућности - поручио је Кулић.

Кулић је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву са Универзитетом у Ђилину у Кини потписао споразум о издавању двојних диплома, чиме је постао први у Републици Српској који је остварио овај вид сарадње са једним страним универзитетом.

Он је истакао да Универзитет у Источном Сарајеву сваке године биљежи напредак на глобалним ранг-листама, те напоменуо да ове године на "Вебометриксу" заузима 3.222. позицију, што довољно говори о напретку, јер се ту рангира 30.000 институција.

- Научноистраживачком и умјетничком раду ћемо морати посветити више пажње, односно тражиће се начини како улагати више новца у истраживање, јер смо наставу и квалитет знања довели на јако висок ниво - навео је Кулић, додајући да ће посебна пажња бити посвећена и међународној сарадњи.

Прослава јубилеја уз учешће Гускове и објаву монографије

Кулић напомиње да ће Универзитет у Источном Сарајеву поводом јубилеја од данас до петка, 16. септембра, организовати низ манифестација од којих је једна и сутрашњи научни скуп на Палама о теми "Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске" на којем се очекује и предавањем руског академика Јелене Гускове.

- Хтјели смо да дамо значај општини Пале, јер се ту стварала Република Српска. За овај научни скуп имамо пријављено 67 изузетно квалитетних радова еминентних стручњака. Научни скуп ће почети предавањем Гускове - рекао је Кулић.

Он је навео да ће истог дана на Филозофском факултету бити уприличене и промоције књиге "Спољна политика Русије у годинама југословенске кризе 1985-1995" чији је аутор Гускова и монографије "30 година Универзитета у Источном Сарајеву" у амфитеатру Филозофског факултета.

Кулић је истакао да је у Културном центру Источно Ново Сарајево данас у 17.00 часова планирано отварање изложбе радова студената Академије ликовних умјетности Универзитета у Источном Сарајеву, а у 18.00 часова Свечана академија.

Према његовима ријечима, сутра ће у амфитеатру Филозофског факултета Пале са почетком у 9.00 часова бити отворен научни скуп под називом "Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске".

У петак, 16. септембра, у 9.00 часова предвиђена је посјета српском Војничком спомен-гробљу "Мали Зејтинлик" на Сокоцу, а у 10.00 часова посјета манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романији.

Универзитет као и Републику Српску створили визионари

Ректор Кулић наглашава да је Универзитета у Источном Сарајеву основан управо на данашњи дан прије 30 година и да данас има стратешки важну улогу да задржи становништво, прије свега младе на овом подручју.

Он је напоменуо да је Универзитет настао у ратном периоду, развијао се у поратним годинама које су биле јако тешке, те захвалио свима који су стварали Републику Српску, као и Универзитет у Источном Сарајеву.

- То је била генерација визионара. То су били људи који су имали визију прво да створе Републику Српску, а знали су да се упоредо с тим мора водити и борба против незнања, јер би то у будућности могло да угрози њен опстанак и просперитет. Управо из тог разлога је и створен Универзитет у Источном Сарајеву - нагласио је Кулић у интервјуу Срни.

Институције Српске помажу афирмацију Универзитета

Кулић је захвалио Влади и институцијама Републике Српске за помоћ током 30 година постојања Универзитета у Истичном Сарајеву јер су препознали његов значај и помажу у његовом развоју и афирмацији, те истакао да ће у овој и наредној години бити реализовано 20 милиона КМ улагања.

Он је напоменуо да се тренутно реализује пројекат изградње зграде Факултета физичког васпитања и спорта на Палама, чија је вриједност 6.500.000 КМ.

- Ових дана почињемо са радовима на згради Ректората и Музичке академије, вриједност пројекта је око 10.000.000 КМ. Већ се приводе крају изградња Студентског дома у Источном Новом Сарајеву и очекујемо до краја октобра да ће бити завршен - истакао је Кулић.

Он је рекао да су завршени радови на згради Медицинског факултета, на проширивању капацитета.

- У овој и наредној години ће се реализовати око 20 милиона КМ улагања на овај Универзитет и бескрајно хвала Влади и институцијама Републике Српске на подршци и помоћи - истакао је Кулић.

Уписано више студената него лани, велико интересовање за медицину

Говорећи у упису студената, Кулић је рекао да је завршен други уписни рок и да су задовољни бројем уписаних, јер је до сада уписано 980 студената на први студијски циклус, што је благо повећање у односу на прошлу годину.

Кулић је истакао да је за Медицински факултет и даље владало велико интересовање, затим Технолошки факултет у Зворнику, Пољопривредни и Електротехнички у Источном Новом Сарајеву, Психологију и Кинески језик на Филозофском факултету на Палама, као и Саобраћајни факултет.

Он је напоменуо да је интересовање за поједине студијске програме забрињавајуће, а то се прије свега односи на оне који су од националног значаја за Републику Српску и српски народ, а то су Српски језик и књижевност, Историја, као и дефицитарни као што су Математика, Физика, Рачунарство, те истакао да се ту нешто мора мијењати.

- Мораћемо озбиљно да промијенимо приступ промовисања Универзитета. Живимо у времену дигитализације и морамо правити неки приступ како се будућим студентима приближити да им представимо услове за студирање и предности које имамо на Универзитету у Источном Сарајеву - навео је Кулић.

Он је истакао да ће се на неким факултетима размишаљати о укрупњавању, односно спајању појединих студијских програма који су блиски, те груписању по научним областима, како не би били угашени, што се не смије дозволити.

Када је у питању наставни кадар на Универзитету, Кулић је рекао да је посљедњих година учињено много да се створи властити, те да ће тако бити и убудуће, мада и даље постоји одређен број хонорарно ангажованих професора. Према његовим ријечима, тренутно 540 наставника и сарадника учествује у наставном процесу.

Аутор: Весна Аврамовић

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    10h 27m
    8
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    23h 37m
    0
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    8h 29m
    0
  • Заказана сједница о правилнику за утврђивање минималца
    22h 28m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    7h 22m
    0