Univerzitet u Istočnom Sarajevu ostvario impresivne rezultate

14.09.2022. 13:32
0
IZVOR: srna.rs

Univerzitet u Istočnom Sarajevu tokom tri decenije rada ostvario je impresivne rezultate, o čemu svjedoči i činjenica da je prvi u Republici Srpskoj počeo sa nastavom na engleskom jeziku, te sa Univerzitetom u Đilinu u Kini potpisao sporazum o izdavanju dvojnih diploma, izjavio je u intervjuu za Srnu rektor Milan Kulić.

Najveći uspjeh - nekadašnji studenti sada ugledne ličnosti

Kulić smatra da su najveći uspjeh Univerziteta u Istočnom Sarajevu studenti koje je odškolovao - njih 21.000 prvog ciklusa studija, 2.000 magistara i mastera, te oko 500 doktora nauka, napominjući da su mnogi od njih postali važne ličnosti u akademskom, te društveno-političkom i kulturnom životu Republike Srpske, ali i okruženja.

- Važno je istaći da smo postali član Asocijacije Evropskih univerziteta još 2004. godine, a veoma kvalitetna nastava se izvodi na 110 studijskih programa. Prvi smo Univerzitet u Republici Srpskoj koji je počeo sa izvođenjem nastave na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Foči. To će biti naše opredjeljenje i u budućnosti - poručio je Kulić.

Kulić je naglasio da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu sa Univerzitetom u Đilinu u Kini potpisao sporazum o izdavanju dvojnih diploma, čime je postao prvi u Republici Srpskoj koji je ostvario ovaj vid saradnje sa jednim stranim univerzitetom.

On je istakao da Univerzitet u Istočnom Sarajevu svake godine bilježi napredak na globalnim rang-listama, te napomenuo da ove godine na "Vebometriksu" zauzima 3.222. poziciju, što dovoljno govori o napretku, jer se tu rangira 30.000 institucija.

- Naučnoistraživačkom i umjetničkom radu ćemo morati posvetiti više pažnje, odnosno tražiće se načini kako ulagati više novca u istraživanje, jer smo nastavu i kvalitet znanja doveli na jako visok nivo - naveo je Kulić, dodajući da će posebna pažnja biti posvećena i međunarodnoj saradnji.

Proslava jubileja uz učešće Guskove i objavu monografije

Kulić napominje da će Univerzitet u Istočnom Sarajevu povodom jubileja od danas do petka, 16. septembra, organizovati niz manifestacija od kojih je jedna i sutrašnji naučni skup na Palama o temi "Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske" na kojem se očekuje i predavanjem ruskog akademika Jelene Guskove.

- Htjeli smo da damo značaj opštini Pale, jer se tu stvarala Republika Srpska. Za ovaj naučni skup imamo prijavljeno 67 izuzetno kvalitetnih radova eminentnih stručnjaka. Naučni skup će početi predavanjem Guskove - rekao je Kulić.

On je naveo da će istog dana na Filozofskom fakultetu biti upriličene i promocije knjige "Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize 1985-1995" čiji je autor Guskova i monografije "30 godina Univerziteta u Istočnom Sarajevu" u amfiteatru Filozofskog fakulteta.

Kulić je istakao da je u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo danas u 17.00 časova planirano otvaranje izložbe radova studenata Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, a u 18.00 časova Svečana akademija.

Prema njegovima riječima, sutra će u amfiteatru Filozofskog fakulteta Pale sa početkom u 9.00 časova biti otvoren naučni skup pod nazivom "Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske".

U petak, 16. septembra, u 9.00 časova predviđena je posjeta srpskom Vojničkom spomen-groblju "Mali Zejtinlik" na Sokocu, a u 10.00 časova posjeta manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Univerzitet kao i Republiku Srpsku stvorili vizionari

Rektor Kulić naglašava da je Univerziteta u Istočnom Sarajevu osnovan upravo na današnji dan prije 30 godina i da danas ima strateški važnu ulogu da zadrži stanovništvo, prije svega mlade na ovom području.

On je napomenuo da je Univerzitet nastao u ratnom periodu, razvijao se u poratnim godinama koje su bile jako teške, te zahvalio svima koji su stvarali Republiku Srpsku, kao i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

- To je bila generacija vizionara. To su bili ljudi koji su imali viziju prvo da stvore Republiku Srpsku, a znali su da se uporedo s tim mora voditi i borba protiv neznanja, jer bi to u budućnosti moglo da ugrozi njen opstanak i prosperitet. Upravo iz tog razloga je i stvoren Univerzitet u Istočnom Sarajevu - naglasio je Kulić u intervjuu Srni.

Institucije Srpske pomažu afirmaciju Univerziteta

Kulić je zahvalio Vladi i institucijama Republike Srpske za pomoć tokom 30 godina postojanja Univerziteta u Ističnom Sarajevu jer su prepoznali njegov značaj i pomažu u njegovom razvoju i afirmaciji, te istakao da će u ovoj i narednoj godini biti realizovano 20 miliona KM ulaganja.

On je napomenuo da se trenutno realizuje projekat izgradnje zgrade Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta na Palama, čija je vrijednost 6.500.000 KM.

- Ovih dana počinjemo sa radovima na zgradi Rektorata i Muzičke akademije, vrijednost projekta je oko 10.000.000 KM. Već se privode kraju izgradnja Studentskog doma u Istočnom Novom Sarajevu i očekujemo do kraja oktobra da će biti završen - istakao je Kulić.

On je rekao da su završeni radovi na zgradi Medicinskog fakulteta, na proširivanju kapaciteta.

- U ovoj i narednoj godini će se realizovati oko 20 miliona KM ulaganja na ovaj Univerzitet i beskrajno hvala Vladi i institucijama Republike Srpske na podršci i pomoći - istakao je Kulić.

Upisano više studenata nego lani, veliko interesovanje za medicinu

Govoreći u upisu studenata, Kulić je rekao da je završen drugi upisni rok i da su zadovoljni brojem upisanih, jer je do sada upisano 980 studenata na prvi studijski ciklus, što je blago povećanje u odnosu na prošlu godinu.

Kulić je istakao da je za Medicinski fakultet i dalje vladalo veliko interesovanje, zatim Tehnološki fakultet u Zvorniku, Poljoprivredni i Elektrotehnički u Istočnom Novom Sarajevu, Psihologiju i Kineski jezik na Filozofskom fakultetu na Palama, kao i Saobraćajni fakultet.

On je napomenuo da je interesovanje za pojedine studijske programe zabrinjavajuće, a to se prije svega odnosi na one koji su od nacionalnog značaja za Republiku Srpsku i srpski narod, a to su Srpski jezik i književnost, Istorija, kao i deficitarni kao što su Matematika, Fizika, Računarstvo, te istakao da se tu nešto mora mijenjati.

- Moraćemo ozbiljno da promijenimo pristup promovisanja Univerziteta. Živimo u vremenu digitalizacije i moramo praviti neki pristup kako se budućim studentima približiti da im predstavimo uslove za studiranje i prednosti koje imamo na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu - naveo je Kulić.

On je istakao da će se na nekim fakultetima razmišaljati o ukrupnjavanju, odnosno spajanju pojedinih studijskih programa koji su bliski, te grupisanju po naučnim oblastima, kako ne bi bili ugašeni, što se ne smije dozvoliti.

Kada je u pitanju nastavni kadar na Univerzitetu, Kulić je rekao da je posljednjih godina učinjeno mnogo da se stvori vlastiti, te da će tako biti i ubuduće, mada i dalje postoji određen broj honorarno angažovanih profesora. Prema njegovim riječima, trenutno 540 nastavnika i saradnika učestvuje u nastavnom procesu.

Autor: Vesna Avramović

Komentari 0
Povezane vijesti
Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImago Institutions Rankings Univerzitet u Istočnom Sarajevu na prvom mjestu univerziteta u BIH prema izvještaju SCImag...
Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine Veliko interesovanje srednjoškolaca istočne i Stare Hercegovine
Konkurs za upis studenata 12. juna Konkurs za upis studenata 12. juna
Najčitanije
  • Nakon svađe sugrađaninu pucao u glavu
    7h 50m
    0
  • Godišnjica stradanja Milice Rakić
    3h 16m
    0
  • Posni roštilj od krompira
    3h 26m
    0
  • Proslava Vaskrsa u Sarajevu kroz vijekove: Privrženi vjeri i u najtežim vremenima
    3h 31m
    0
  • Saslušana majka osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić
    10h 10m
    0