Универзитет у Источном Сарајеву свечаним концертом обиљежио крсну славу

24.05.2021. 12:29
0
ИЗВОР: СРНА

Универзитет у Источном Сарајеву данас је свечаним концертом студената и професора Музичке академије, обиљежио крсну славу Свете Ћирила и Методија и Дан Универзитета, а претходно је у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама служена литургија и обављен обред ломљења славског колача.
Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић изјавио је новинарима да је програм обиљежавања Дана Универзитета почео у понедјељак, 17. маја, када су промовисана 44 доктора наука која су се школовала у овој установи.

Кулић је напоменуо да је у плану да 14. септембра, када се обиљежава 29 година од оснивања Универзитета, одржи свечана академија на којој ће бити додијељена признања свима који су помагали рад Универзитета у преходном периоду, а што је изостало сада због епидемиолошких мјера.

-Надамо се да ће се до тада епидемилошка ситуација промијенити и да ћемо успјети да организујемо лијепу свечану академију - истакао је Кулић.

Према његовим ријечима, Дан Универзитета је прилика да се између двије славе подсјете шта је урађено у протеклој години, те да се направи анализа и план шта урадити у будућности.

-Ово је прилика и да се сјетимо оних који су стварали Универзитет давне 1992. године, да им одамо захвалност и признање, јер без Универзитета у Источном Сарајеву, без студената на нашим факултетима - источни дио Републике Српске не би био то што јесте - нагласио је Кулић.

Он је рекао да су у току припреме за упис у наредну академску годину и додао да су факултети одрадили одлично промотивну кампању, те да очекују благи раст у броју уписаних студената, као што је било и прошле године.

-Не можемо да будемо претјерани оптимисти како због епидемиолошке ситуације, демографије, али и због тога што велики број наших студената, нажалост, из овог дијела Републике Српске и даље студира на универзитетима у Србији - навео је Кулић.

Он је напоменуо да је план да се 9. јуна распише конкурс, пријем докумената ће трајати од 21. до 25. јуна, а пријемни испити за упис на прву годину заказан је за 28. јун.

-Користим ову прилику, на овај свечани дан, да позовем будуће студенте да упишу један од факултета Универзитета у Источном Сарајеву, од 120 студијских програма, колико их се изводи на сва три циклуса студија - истакао је Кулић.

Кулић је рекао да је у плану да на први циклус студија буде уписано 1.948 студената, од којих 1.421 на буџет, на други циклус студија 848, међу којим 448 може да се школује на терет буџета Републике Српске, те на трећи циклус 97 студената.

Свечани концерт поводом Дана и славе Универзитета у Источном Сарајеву одржан је у амфитеатру на Електротехничком факултету, уз поштовање прописаних епидемиолошких мјера.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО) Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе Милошевић Шошо: Недовољно знања о важности менталног благостања рађа предрасуде и стереотипе
Најчитаније
  • На данашњи дан Турци спалили мошти Светог Саве
    22h 59m
    0
  • Мотоциклиста слетио са пута, преминуо на путу до болнице
    19h 38m
    0
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    15h 56m
    7
  • У недјељу на Јасику парастос за погинуле борце ВРС
    23h 49m
    0
  • Поднесен захтјев за заказивање ванредне сједнице Скупштине Џудо савеза Републике Српске
    19h 33m
    1