Универзитет у Источном Сарајеву водећи универзитет из БиХ на SCImago Institutions Rankings (SIR)

12.07.2023. 14:48
0
ИЗВОР: katera.news

Према посљедњем извјештају SCImago Institutions Rankings (SIR) за 2023. годину Универзитет у Источном Сарајеву и ове године је заузео прво мјесто када су у питању универзитети из Босне и Херцеговине.

Први пут Универзитет у Источном Сарајеву на ову престижну листу уврштен је 2020. године.

SIR је међународни и поштован систем рангирања који процењује резултате истраживања и утицај универзитета и истраживачких институција широм свијета. Рангирање институција се врши композитним индикатором који комбинује три различита сета индикатора заснованих на резултатима истраживања (50%), резултатима иновација (30%) и друштвеном утицају (20%) који се мери њиховом видљивошћу на интернету. Најбољи квартил добија институција у својој земљи упоређујући квартиле на основу вриједности укупног индикатора, фактора истраживања, иновација и друштвеног фактора. Универзитет у Источном Сарајеву је у укупном рангу уврштен у најбољи, први квартил (Q1).

У издању SIR за 2023. промијењен је начин нумерисања рангова институција. Нови систем нумерисања задржава исте нумеричке рангове (позиције) када се институције повежу са вриједностима њихових индикатора и напредовања онолико рангова са којима је институција повезана. На тај начин се број рангова приближно поклапа са бројем рангираних институција. Ова промјена је примењена ретроспективно на претходна издања како би се омогућило реално поређење и посматрање еволуције институција током времена, навели су из Универзитета у Источном Сарајеву.

Ова позиција Универзитета је резултат напорног рада и посвећености академског особља и студената чланица Универзитета, који континуирано помјерају границе истраживања и иновација. Универзитет остаје посвећен изврсности у образовању, истраживању и иновацијама.

Први на листи је Harvard University, слиједе га University of Chinese Academy of Sciences, Tsinghua University, Harvard Medical School и Zhejiang University.

Коментари 0
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 11m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 55m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 8m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 22m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 14m
    0