Упис дјеце у први разред у априлу и мају

17.02.2020. 13:07
0
ИЗВОР: СРНА

Упис дјеце у први разред основне школе у школској 2020/2021. години у Републици Српској обавља се у априлу и мају, према Закону о основном васпитању и образовању, истакли су из Министарства просвјете и културе.

У овом министарству наводе да родитељи/старатељи дјеце дорасле за упис треба да се од друге половине марта јаве основним школама којима припадају према дефинисаним уписним подручјима ради евиденције и одређивања термина тестирања, односно спровођења процедуре уписа.

-Све јавне школе имају уписно подручје које утврђује министар, на приједлог јединице локалне самоуправе. Уписно подручје основне школе за дјецу са сметњама у развоју је подручје Републике - речено је Срни у Министарству просвјете и културе Републике Српске.

У први разред основне школе уписују се дјеца која закључно са 31. августом текуће године навршавају шест година, а на захтјев родитеља то могу и дјеца која до краја текуће године навршавају шест година, уколико комисија за упис процијени да је дијете спремно за полазак у школу.

-У изузетним случајевима, у први разред се могу уписати дјеца млађа од шест година или се може одгодити упис за једну школску годину, уколико комисија за упис дјеце у први разред процијени да је то у најбољем интересу дјетета - истичу у ресорном министарству.

У први разред уписује се и дијете старије од шест година које то није могло због болести или других разлога.

Из овог министарства наводе да је за упис потребан извод из матичне књиге рођених, увјерење о пребивалишту, љекарско увјерење издато од надлежне здравствене установе којим се процјењује здравствена способност дјетета за полазак у школу и књига за праћење развоја и учења дјетета, уколико је похађало предшколску установу.

-Комисију за упис дјеце у први разред именује директор школе и чине је три члана, и то: стручни сарадници школе и наставник разредне наставе - наводе у Министарству просвјете и културе Српске Републике Српске.

Из Министарства наводе да се прво врши евидентирање дјеце дорасле за упис у први разред у школама, а затим слиједи љекарски преглед и тестирање.

-Родитељи су дужни да у прописаном року упишу дијете у школу, брину се да редовно похађа наставу и обавља друге школске обавезе - нагласили су у Министарству просвјете и културе Српске.

Из овог министартва напомињу да родитељи/старатељи, ако имају потребу да дијете упишу у школу чијем уписном подручју не припада, треба да се обрате захтјевом надлежној служби јединице локалне самоуправе, а, уколико добију сагласност, потребно ју је доставити школи приликом евидентирања дјеце.

Коментари 0
Повезане вијести
Почела припремна настава за првачиће у Источном Сарајеву Почела припремна настава за првачиће у Источном Сарајеву
У Калиновику уписана четири првачића У Калиновику уписана четири првачића
У Српској смањен број уписаних ученика/ца за 14.000 за десет година У Српској смањен број уписаних ученика/ца за 14.000 за десет година
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    3h 27m
    6
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 23m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    21h 8m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    18h 7m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    19h 19m
    0