Upis djece u prvi razred u aprilu i maju

17.02.2020. 13:07
0
IZVOR: SRNA

Upis djece u prvi razred osnovne škole u školskoj 2020/2021. godini u Republici Srpskoj obavlja se u aprilu i maju, prema Zakonu o osnovnom vaspitanju i obrazovanju, istakli su iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U ovom ministarstvu navode da roditelji/staratelji djece dorasle za upis treba da se od druge polovine marta jave osnovnim školama kojima pripadaju prema definisanim upisnim područjima radi evidencije i određivanja termina testiranja, odnosno sprovođenja procedure upisa.

-Sve javne škole imaju upisno područje koje utvrđuje ministar, na prijedlog jedinice lokalne samouprave. Upisno područje osnovne škole za djecu sa smetnjama u razvoju je područje Republike - rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

U prvi razred osnovne škole upisuju se djeca koja zaključno sa 31. avgustom tekuće godine navršavaju šest godina, a na zahtjev roditelja to mogu i djeca koja do kraja tekuće godine navršavaju šest godina, ukoliko komisija za upis procijeni da je dijete spremno za polazak u školu.

-U izuzetnim slučajevima, u prvi razred se mogu upisati djeca mlađa od šest godina ili se može odgoditi upis za jednu školsku godinu, ukoliko komisija za upis djece u prvi razred procijeni da je to u najboljem interesu djeteta - ističu u resornom ministarstvu.

U prvi razred upisuje se i dijete starije od šest godina koje to nije moglo zbog bolesti ili drugih razloga.

Iz ovog ministarstva navode da je za upis potreban izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o prebivalištu, ljekarsko uvjerenje izdato od nadležne zdravstvene ustanove kojim se procjenjuje zdravstvena sposobnost djeteta za polazak u školu i knjiga za praćenje razvoja i učenja djeteta, ukoliko je pohađalo predškolsku ustanovu.

-Komisiju za upis djece u prvi razred imenuje direktor škole i čine je tri člana, i to: stručni saradnici škole i nastavnik razredne nastave - navode u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske Republike Srpske.

Iz Ministarstva navode da se prvo vrši evidentiranje djece dorasle za upis u prvi razred u školama, a zatim slijedi ljekarski pregled i testiranje.

-Roditelji su dužni da u propisanom roku upišu dijete u školu, brinu se da redovno pohađa nastavu i obavlja druge školske obaveze - naglasili su u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Iz ovog ministartva napominju da roditelji/staratelji, ako imaju potrebu da dijete upišu u školu čijem upisnom području ne pripada, treba da se obrate zahtjevom nadležnoj službi jedinice lokalne samouprave, a, ukoliko dobiju saglasnost, potrebno ju je dostaviti školi prilikom evidentiranja djece.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Hreši i Vučijoj Luci počela nastava za devet osnovaca Na Hreši i Vučijoj Luci počela nastava za devet osnovaca
Nova školska godina počinje za 336 prvačića u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu Nova školska godina počinje za 336 prvačića u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu
U srednje škole u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu upisano oko 350 učenika U srednje škole u Istočnoj Ilidži i Istočnom Novom Sarajevu upisano oko 350 učenika
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    12h 17m
    14
  • Srpski Kolorado jedinstven u Evropi: Čudo prirode za koje mnogi nisu čuli (VIDEO)
    1h 8m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    23h 45m
    3
  • Služen parastos za poginule i umrle pripadnike Srpske garde Ilidža (FOTO)
    10h 31m
    0
  • Božović: Glasati odgovorno i pošteno za tim koji je u Istočnu Ilidžu doveo privrednike i nova radna mjesta
    6h 46m
    0