Упозорење грађанима на опасност избијања пожара на отвореном простору

04.05.2023. 09:59
0
ИЗВОР: katera.news

С обзиром на то да су већ започели радови на чишћењу пољопривредних и других површина те спаљивању корова , ниског растиња и суве траве, а имајући у виду да су претходних година евидентирани бројни пожари на отвореним просторима, првенствено на пољопривредним површинама (обрађеним и запуштеним), који су изазвали велику материјалну штету из општине Источна Илиџа упозоравају грађане да је забрањено било какво паљење ватре у близини шумских површина или површина под усјевима , стамбених насеља, водова, далековода и сл.

Из ове општине упозаравају да је забрањено спаљивање корова и паљење ватре на отвореном простору за вријеме вјетра и у ноћним сатима.

- Лица која врше спаљивање корова или паљење ватре на отвореном простору, дужна су мјесто спаљивања прегледати и остатке у потпуности угасити. Ако се спаљивање обавља у присутности више власника земљишта и на већој пољопривредној површини, дужни су о томе обавијестити ватрогасце – навели су из општине Источна Илиџа.

У случају неконтролисаног ширења ватре, упозоравају да је потребно одмах о томе обавијестити надлежне, на бројеве телефона Ватрогасци 123, Центар за обавјештавање и осматрање 121 или Полицију на  122.

Подсјећају да ће се новчаном казном од 100,00 до 1.000,00 КМ казнити за прекршај физичко лице ако пали коров и други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и/или не предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре сходно  члану 78. став 1., тачке 13. и 14. и члану 87. став 3. Закону о заштити од пожара („Службени гласник Реублике Српске“ бр. 94/19), члану 88. став 7. Одлуке о комуналном реду општине Источна Илиџа (,,Службене новине Града Источно Сарајевоˮ бр. 3/14).

Додају да проузроковање пожара представља извршење различитих кривичних дјела.

- ,,Изазивање пожараˮ из члана 389. Кривичног закона Републике Српске, за које је предвиђена новчана казна или казна затвора до 8 година. ,,Изазивање опште опасностиˮ члан 394.  Кривичног закона Републике Српске, за које је предвиђена новчана казна или казна затвора до 10 година. ,,Оштећење и одузимање туђе ствариˮ из члана 240. Кривичног закона Републике Српске, за које је предвиђена новчана казна или казна затвора до 5 година – закључили су из ове општине.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО) Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 11m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 44m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 10m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 23m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 52m
    3