Уприличен пријем за храбре волонтере Црвеног крста из Источног Сарајева

22.08.2023. 17:10
1
ИЗВОР: katera.news

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Рајко Лазић угостио је данас храбре волонтере и некадашње чланове екипа прве помоћи из структуре Црвеног крста Републике Српске Ивану Глуховић из Пала и Богдана Боровчанина из Сокоца, у знак захвалности за њихову исказану помоћ и спашена два људска живота протеклих дана.

Лазић је на пријему, којем је присуствовао и сарадник за прву помоћ у ЦКРС и инструктор прве помоћи Миљан Клачар, Глуховићевој и Боровчанину уручио захвалнице Црвеног крста Републике Српске за пружену помоћ, изражену племенитост, хуманост и љубав према сваком човјеку, те честитао им на подухвату и присебности да реагују и употребе стечено знање из прве помоћи у Црвеном крсту.

- Изузетна нам је част што имамо прилику да угостимо Ивану и Богдана, наше волонтере и некадашње чланове екипа прве помоћи Црвеног крста, који су доказали хуманост на дјелу, били довољно присебни и прискочили у помоћ особама које су се у том тренутку бориле за живот. То је доказ квалитетног рада са младима кроз област познавања прве помоћи, њихове жеље да науче прву помоћи и због тога смо поносни што су кроз нашу структуру прошли овакви честити и хумани људи, који нису размишљали ниједног тренутка шта урадити, већ су одмах прискочили у помоћ и спасили два људска живота - рекао је Лазић.

Подсјећамо, Сокочанин Богдан Боровчанин (26) се средином мјесеца августа нашао на плажи Јаз у Будви, гдје је примјетио мушкарца (36) да се гуши у води, те је одмах притрчао и уз помоћ још једног пливача извукао скоро па беживотно тијело унесрећеног.

Захваљујући брзој реакцији и стеченом знању из прве помоћи, Богдан је одмах присегнуо за пружањем прве помоћи и након неколико минута реанимације, мушкарац је почео да дише и његово здравствено стање се нормализовало.

Боровчанин истиче да је све вријеме био у шоку, али да је знање из прве помоћи у Црвеном крсту правилно примјенио и да је захваљујући томе тај мушкарац данас жив.

У сличној ситуацији се јуче нашла и Паљанка Ивана Глуховић, дугогодишњи волонтер Црвеног крста и некадашњи члан екипе прве помоћи Општинске организације Црвеног крста Пале, те републички судија из прве помоћи.

 - У башти кафића примјетила сам жену са забаченом главом уназад и схватила сам да нешто није у реду. Након што сам пришла, видјела сам да је у бесвјесном стању и пружила прву помоћ до доласка санитета хитне помоћи, која је, срећом врло брзо стигла. Надам се да је госпођа данас добро и да ће се опоравити. Највише сам захвална мом инструктору прве помоћи Миљану Клачару који ме је научио основе прве помоћи, као и Црвеном крсту Републике Српске из кога је све кренуло - каже Глуховићева.

 рвени крст Републике Српске огромну пажњу усмјерава ка младима кроз програм прва помоћ, што је и једна од традиционалних активности у нашој организацији. Обука из прве помоћи за возаче је веома значајна активност која се спроводи у општинским и градским организацијама Црвеног крста Републике Српске.

Сваке године организују се општинска, градска и регионална такмичења, као и наше, традиционално, републичко такмичење екипа прве помоћи уз реалистички приказ повреда, стања и обољења.

- Изузетно смо поносни што данас хиљаде наших волонтера, који као попут Иване и Богдана, пролазе обуке из прве помоћи у Црвеном крсту, а касније дјелују на терену и спашавају људске животе. На тај начин они промовишу улогу и значај Црвеног крста Републике Српске у друштву - наводе из Црвеног крста.

 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Милош 22.08.2023. 18:06
    Да нам је више оваквих људи попут Богдана и Иване! Свака част за Црвени крст што нам је изњедрио овакве људе!
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 21m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 5m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 50m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 49m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 55m
    0