Upriličen prijem za hrabre volontere Crvenog krsta iz Istočnog Sarajeva

22.08.2023. 17:10
1
IZVOR: katera.news

Generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Rajko Lazić ugostio je danas hrabre volontere i nekadašnje članove ekipa prve pomoći iz strukture Crvenog krsta Republike Srpske Ivanu Gluhović iz Pala i Bogdana Borovčanina iz Sokoca, u znak zahvalnosti za njihovu iskazanu pomoć i spašena dva ljudska života proteklih dana.

Lazić je na prijemu, kojem je prisustvovao i saradnik za prvu pomoć u CKRS i instruktor prve pomoći Miljan Klačar, Gluhovićevoj i Borovčaninu uručio zahvalnice Crvenog krsta Republike Srpske za pruženu pomoć, izraženu plemenitost, humanost i ljubav prema svakom čovjeku, te čestitao im na poduhvatu i prisebnosti da reaguju i upotrebe stečeno znanje iz prve pomoći u Crvenom krstu.

- Izuzetna nam je čast što imamo priliku da ugostimo Ivanu i Bogdana, naše volontere i nekadašnje članove ekipa prve pomoći Crvenog krsta, koji su dokazali humanost na djelu, bili dovoljno prisebni i priskočili u pomoć osobama koje su se u tom trenutku borile za život. To je dokaz kvalitetnog rada sa mladima kroz oblast poznavanja prve pomoći, njihove želje da nauče prvu pomoći i zbog toga smo ponosni što su kroz našu strukturu prošli ovakvi čestiti i humani ljudi, koji nisu razmišljali nijednog trenutka šta uraditi, već su odmah priskočili u pomoć i spasili dva ljudska života - rekao je Lazić.

Podsjećamo, Sokočanin Bogdan Borovčanin (26) se sredinom mjeseca avgusta našao na plaži Jaz u Budvi, gdje je primjetio muškarca (36) da se guši u vodi, te je odmah pritrčao i uz pomoć još jednog plivača izvukao skoro pa beživotno tijelo unesrećenog.

Zahvaljujući brzoj reakciji i stečenom znanju iz prve pomoći, Bogdan je odmah prisegnuo za pružanjem prve pomoći i nakon nekoliko minuta reanimacije, muškarac je počeo da diše i njegovo zdravstveno stanje se normalizovalo.

Borovčanin ističe da je sve vrijeme bio u šoku, ali da je znanje iz prve pomoći u Crvenom krstu pravilno primjenio i da je zahvaljujući tome taj muškarac danas živ.

U sličnoj situaciji se juče našla i Paljanka Ivana Gluhović, dugogodišnji volonter Crvenog krsta i nekadašnji član ekipe prve pomoći Opštinske organizacije Crvenog krsta Pale, te republički sudija iz prve pomoći.

 - U bašti kafića primjetila sam ženu sa zabačenom glavom unazad i shvatila sam da nešto nije u redu. Nakon što sam prišla, vidjela sam da je u besvjesnom stanju i pružila prvu pomoć do dolaska saniteta hitne pomoći, koja je, srećom vrlo brzo stigla. Nadam se da je gospođa danas dobro i da će se oporaviti. Najviše sam zahvalna mom instruktoru prve pomoći Miljanu Klačaru koji me je naučio osnove prve pomoći, kao i Crvenom krstu Republike Srpske iz koga je sve krenulo - kaže Gluhovićeva.

 rveni krst Republike Srpske ogromnu pažnju usmjerava ka mladima kroz program prva pomoć, što je i jedna od tradicionalnih aktivnosti u našoj organizaciji. Obuka iz prve pomoći za vozače je veoma značajna aktivnost koja se sprovodi u opštinskim i gradskim organizacijama Crvenog krsta Republike Srpske.

Svake godine organizuju se opštinska, gradska i regionalna takmičenja, kao i naše, tradicionalno, republičko takmičenje ekipa prve pomoći uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja.

- Izuzetno smo ponosni što danas hiljade naših volontera, koji kao poput Ivane i Bogdana, prolaze obuke iz prve pomoći u Crvenom krstu, a kasnije djeluju na terenu i spašavaju ljudske živote. Na taj način oni promovišu ulogu i značaj Crvenog krsta Republike Srpske u društvu - navode iz Crvenog krsta.

 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Miloš 22.08.2023. 18:06
    Da nam je više ovakvih ljudi poput Bogdana i Ivane! Svaka čast za Crveni krst što nam je iznjedrio ovakve ljude!
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    23h 16m
    1
  • Partizan mijenja ime!
    15h 58m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    20h 31m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 5m
    2
  • Kako je stradao mitropolit Petar Zimonjić
    23h 50m
    3