Упућена иницијатива за доношење новог закона о ловству

16.04.2022. 14:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Са данашње сједнице Скупштине Ловачког савеза Републике Српске упућена је иницијатива ресорном министарству и Влади Српске за доношење новог закона о ловству, изјавио је предсједник Савеза Саво Минић.

Минић је новинарима на Сокоцу, гдје се одржава сједница Скупштине Ловачког савеза, рекао да ће послати поруку ресорном министарству у Влади Српске да желе ући у процедуру доношења тог закона.

Он је нагласио да ресорно министарство и Влада Српске имају изузетно разумијевање за ловце и за средства која су им потребна, али да желе промјене у Закону имајући у виду да је дошло до низа активности и промјена у другим законским и подзаконским актима.

Минић је рекао да се данас на Скупштини Ловачког савеза на Сокоцу разговара и о могућности проналажења додатних средстава за рјешавање штете од дивљачи у саобраћају, гдје у појединим чланицама и ловачким удружењима имају велике проблеме.

Он је изразио мишљење да је материјално-финансијски извјештај показао да сваки ловац зна гдје се његов новац троши и да се објавом извјештаја гради повјерење и транспарентност у раду.

Минић је истакао да ће данас заједно са представницима ресорног министарства показати да правилник који обухвата подстицајна средства за развој и унапређење ловства у овој години одговара захтјевима чланица Ловачког савеза Српске.

Предсједник Скупштине Ловачког савеза Републике Српске Дарко Ћулум изјавио је да су, осим редовних тема годишње Скупштине које се тичу рада и материјално-финансијског пословања у прошлој и плановима за ову годину, делегати разматрали и иницијативу о новом закону о ловству, што иде у прилог свим члановима и удружењима.

Он је нагласио да ловачка удружења и све чланице Савеза плаћају знатан новац за штету на путевима од дивљачи, кноја је на прошлогодишњем нивоу износила 440.000 КМ.

Потпредсједник Ловачког савеза Републике Српске Стеван Драшковић нагласио је да је Сарајевско-романијска регија једна од најбољих у Српској, у којој су заступљене све врсте дивљачи, да се гради и ради, да ловишта имају савремене ловно-техничке објекте и све могућности за лов за матичне ловце, али и за комерцијални лов.

Драшковић каже да лов није само спортско-рекреативна грана него и економска.

Предсједник Ловачког удружења "Гласинац" Страхиња Башевић истакао је да је велика част бити домаћин данашње, 25. сједнице Скупштине Ловачког савеза Републике Српске на којој се нашло неколико веома битних питања у области ловног законодавства.

Он сматра да је рад Ловачког савеза у протеклих неколико година на завидном нивоу, што се осјетило у свим ловачким удружењима кроз провођење пројеката и повлачења средстава од ресорног министарства у удружења, чиме се створила атмосфера просперитета и напретка у ловству Српске.

- Недостаје нам за сада само ЦИТЕС /Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака/, који још није дефинисан на нивоу БиХ, да би направили искорак у кориштењу наших потенцијала у овој области и развоју ловног туризма у Српској - навео је Башевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    18h 58m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    20h 9m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    21h 35m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    21h 40m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    21h 8m
    0