Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету

13.10.2024. 12:38
2
ИЗВОР: 6yka.com

Главна и одговорна уредница портала „Спин.инфо“ Сања Васковић саслушана је јуче у Полицијској станици Источна Илиџа у својству осумњичене за кривично дјело клевета. Пријаву против ње је поднио власник фирме Мраз Младен Ковачевић, о чијем пословању је портал Спин.инфо писао.

Удружење Umbrella“, које окупља 13 истраживачких независних медија, реаговало је саопштењем у којем су изразили пуну подршку Васковићевој. Удружење је објавило да је Васковићева суочена са притисцима зато што обавља свој новинарски посао и износи информације у интересу јавности.

- Са жаљењем констатујемо да је уредница Васковић позвана на испитивање у Полицијску станицу Источна Илиџа на основу пријаве власника фирме Мраз, Младена Ковачевића, без прецизног навођења о којим се наводним клеветама ради - наведено је у саопштењу.

Васковићева је сазнала о којој се пријави за клевету ради тек када се јуче, у пратњи адвоката, одазвала позиву да дође у полицијску станицу. Прије неколико дана објавила је текст о неправилностима рада овог предузећа, након чега је добила позив од власника Мраза који јој је пријетио да ће је пријавити полицији.

Портал Спин.инфо је и раније био под притисцима власника ове фирме, када су прије пола године објавили текст о пословању Мраза.

Васковићева је у изјави за портал Директ рекла да из Спин.инфо апсолутно стоје иза сваке написане реченице те да већ спремају и наставак приче.

- Апсурдно је да сам заправо ја требала пријавити господина Ковачевића, јер ме два дана звао након објављивања текста, покушавајући на све начине да ме застраши, односно појасни ми како бих требала да радим свој посао - рекла је Васковићева.

Из Umbrellесу овај случај назвали застрашивањем.

- Пријављивање новинара због објављених текстова који преиспитују пословање предузећа, посебно када постоји оправдана сумња на неправилности, представља покушај ушуткивања критичког новинарства и ограничавања слободе медија - нагласили су из Umbrellе.

Редакција Спин.инфо је и раније била мета притисака. У марту ове године је била избачена из просторија некадашњег војног објекта у власништву општине Источно Ново Сарајево, који су користили три године.

 Umbrellаје додала да снажно осуђује све покушаје застрашивања новинара и изражава пуну солидарност са Сањом Васковић. Позвали су надлежне институције да омогуће новинарима да раде свој посао слободно и без притисака, те да сваки поступак буде вођен у складу са законом и највишим стандардима слободе медија.

- Новинари морају имати слободу да постављају питања и указују на могуће неправилности у раду приватних и јавних предузећа без страха од одмазде - наглашено је.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Soko 13.10.2024. 14:21
    Da, da finasijskog direktora, e tugo, malo mu na fakultetu, i još da poveća svoje finansije u Mrazu...
  • Generic placeholder image
    Marko Đ 13.10.2024. 12:59
    Ima li gdje finansijskog direktora Mraza, iz tog vremena?
Повезане вијести
Кењић и Пејушић донијели преокрет Кењић и Пејушић донијели преокрет
Тушевљак: Тек треба да покажемо право лице Тушевљак: Тек треба да покажемо право лице
Акција добровољног давања крви у Источном Старом Граду 21. октобра Акција добровољног давања крви у Источном Старом Граду 21. октобра
Најчитаније
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    21h 31m
    6
  • Сахрањена Зорица Кусмук
    21h 1m
    0
  • Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету
    3h 43m
    2
  • Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
    18h 23m
    1
  • Двије дјевојчице се отровале алкохолом, пронашла их мајка
    4h 1m
    0