Уручена заштитна опрема која се састоји од 1.000 визира и 20.000 маски

27.07.2020. 21:09
0
ИЗВОР: Srna

Помоћи Свјетске здравствене организације (СЗО), која је прије неколико дана стигла у БиХ, уручена је и Министарству цивилних послова у Савјету министара, а састоји се од 1.000 визира и 20.000 маски.

Ово је само дио вриједне заштитне опреме од укупно 23 тоне, колико је СЗО донирала БиХ, од чега ће 12,6 тона бити распоређено у Федерацију БиХ, а остатак у Републици Српској и Брчко дистрикту, преносе федерални медији.

Уручењу опреме Министарству цивилних послова присуствовали су представници ове институције, као и организација УН у БиХ.

Министар цивилних послова у Савјету министара Анкица Гудељевић истакла је значај сарадње са СЗО која је, како је навела, била веома успјешна током цијелог периода пандемије.

– Помоћ коју је до сада СЗО додијелила држављанима и здравственим радницима БиХ веома је значајна за надвладавање овог здравственог проблема у БиХ. Ових дана реализујемо штампање препорука свима који улазе у БиХ да би што безбједније боравили у БиХ – истакла је Гудељевићева.

Она је додала да је Министарство цивилних послова усагласило текст препорука које је припремило заједничким напорима са Институтом за јавно здравство Републике Српске, Заводом за јавно здравство Федерације БиХ и Одјељењем за здравство Владе Брчко дистрикта.

– Ускоро ће бити организован и састанак на којем ћемо са колегама из Уницефа и УН разматрати и наредне кораке сарадње – рекла је Гудељевићева.

Шеф Канцеларије СЗО у БиХ Виктор Олшавски рекао је да је ова донација резултат напора Министарства цивилних послова и да је ова помоћ веома важна.

– Здравствени системи сада су припремљенији, јер знамо више о вирусу, али вирус је и даље исти, преноси се на исти начин. Међутим, становништво је пуно опуштеније, због чега позивам на придржавање мјера. Апелујем да грађани прате правила и препоруке, да носе маске, одржавају дистанцу и перу руке – нагласио је Олшавски.

Резидентни координатор УН у БиХ Ингрид Мекдоналд рекла је да се епидемиолошка ситуација у БиХ погоршава, чиме је све тежа ситуација и у здравственим установама.

– Фокус треба да буде на тестирању и надзору. БиХ је на самом почетку пандемије била водећа када је ријеч о превентивним мјерама и забиљежен је низак ниво инфекције, што сада, нажалост, више није случај. Тренутна криза је веома изазовна. БиХ сада има прилику да нађе прави баланс између јавног здравства и економије. Мора постојати фокус на тестирањима, док додатни напор мора бити уложен када је ријеч о безбједном повратку у школе – напоменула је Мекдоналд.

Представник Уницефа у БиХ Ровнак Кан нагласила је да се БиХ у овим данима мора фокусирати на пружање подршке здравственом систему и образовању.

– Као дио УН породице, ми остајемо потпуно посвећени пружању подршке БиХ – додала је Кан.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону Забрињавајуће пројекције: БиХ у најгорем положају у региону
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 7m
    3