Uručena zaštitna oprema koja se sastoji od 1.000 vizira i 20.000 maski

27.07.2020. 21:09
0
IZVOR: Srna

Pomoći Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), koja je prije nekoliko dana stigla u BiH, uručena je i Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara, a sastoji se od 1.000 vizira i 20.000 maski.

Ovo je samo dio vrijedne zaštitne opreme od ukupno 23 tone, koliko je SZO donirala BiH, od čega će 12,6 tona biti raspoređeno u Federaciju BiH, a ostatak u Republici Srpskoj i Brčko distriktu, prenose federalni mediji.

Uručenju opreme Ministarstvu civilnih poslova prisustvovali su predstavnici ove institucije, kao i organizacija UN u BiH.

Ministar civilnih poslova u Savjetu ministara Ankica Gudeljević istakla je značaj saradnje sa SZO koja je, kako je navela, bila veoma uspješna tokom cijelog perioda pandemije.

– Pomoć koju je do sada SZO dodijelila državljanima i zdravstvenim radnicima BiH veoma je značajna za nadvladavanje ovog zdravstvenog problema u BiH. Ovih dana realizujemo štampanje preporuka svima koji ulaze u BiH da bi što bezbjednije boravili u BiH – istakla je Gudeljevićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo civilnih poslova usaglasilo tekst preporuka koje je pripremilo zajedničkim naporima sa Institutom za javno zdravstvo Republike Srpske, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH i Odjeljenjem za zdravstvo Vlade Brčko distrikta.

– Uskoro će biti organizovan i sastanak na kojem ćemo sa kolegama iz Unicefa i UN razmatrati i naredne korake saradnje – rekla je Gudeljevićeva.

Šef Kancelarije SZO u BiH Viktor Olšavski rekao je da je ova donacija rezultat napora Ministarstva civilnih poslova i da je ova pomoć veoma važna.

– Zdravstveni sistemi sada su pripremljeniji, jer znamo više o virusu, ali virus je i dalje isti, prenosi se na isti način. Međutim, stanovništvo je puno opuštenije, zbog čega pozivam na pridržavanje mjera. Apelujem da građani prate pravila i preporuke, da nose maske, održavaju distancu i peru ruke – naglasio je Olšavski.

Rezidentni koordinator UN u BiH Ingrid Mekdonald rekla je da se epidemiološka situacija u BiH pogoršava, čime je sve teža situacija i u zdravstvenim ustanovama.

– Fokus treba da bude na testiranju i nadzoru. BiH je na samom početku pandemije bila vodeća kada je riječ o preventivnim mjerama i zabilježen je nizak nivo infekcije, što sada, nažalost, više nije slučaj. Trenutna kriza je veoma izazovna. BiH sada ima priliku da nađe pravi balans između javnog zdravstva i ekonomije. Mora postojati fokus na testiranjima, dok dodatni napor mora biti uložen kada je riječ o bezbjednom povratku u škole – napomenula je Mekdonald.

Predstavnik Unicefa u BiH Rovnak Kan naglasila je da se BiH u ovim danima mora fokusirati na pružanje podrške zdravstvenom sistemu i obrazovanju.

– Kao dio UN porodice, mi ostajemo potpuno posvećeni pružanju podrške BiH – dodala je Kan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Treba li BiH da ukine konvertibilnu marku i uvede evro? Treba li BiH da ukine konvertibilnu marku i uvede evro?
Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
Od oktobra nove cijene kafe Od oktobra nove cijene kafe
Najčitanije
  • Prije 32 godine formirana legendarna Srpska garda Ilidža (FOTO)
    4h 5m
    0
  • Preminuo primarijus doktor Momir Janković
    22h 28m
    1
  • Pavle Vuisić - vječiti boem koji je mrzio glumu
    3h 42m
    0
  • Duška Aleksić: "Polomljen mi je nos, suprug ima teške povrede glave i stomaka"
    23h 55m
    0
  • Porodica Topić ima još jedno čudo: Sofija oborila rekord sestre Angeline
    21h 25m
    0