Ускоро измјештање споменика на Корану

24.01.2023. 10:44
2
ИЗВОР: srna.rs

Споменик подигнут у част ратне војне болнице "Коран" на Палама, који свједочи о надљудским напорима љекара и комплетног здравственог особља у лијечењу многих, од српских бораца до дјеце, ускоро би требало да буде измјештен у непосредну близину објекта некадашње болнице, речено је Срни у Борачкој организацији општине Пале.

Потпредсједник Скупштине општинске Борачке организације Радосав Живковић појаснио је да је иницијативу о измјештању споменика покренула Мјесна борачка организације Коран јер су сматрали да је објекат гдје се налази споменик доста угрожен након што је изгорио у пожару.

Он је навео да ће споменик бити измјештен у непосредну близину објекта некадашње болнице, поред тениских терена.

Живковић је напоменуо да је споменик идејно рјешење покојног академског сликара и борца Војске Републике Српске Мијата Петронића и да ће бити сачуван у изворном облику, само ће амбијент у којем ће се наћи бити измијењен.

- У питању је мали амфитеатар, идејно рјешење младог архитетке Миљана Вујадиновића. Надамо се да ће становници Корана, Пала моћи да ту проводе вријеме и да тако сачувамо успомену на некадашнју болницу - рекао је Живковић.

Живковић је додао да је прелиминарно договорено да финансијска средства за измјештање споменика буду обезбијеђена из буџета града Источно Сарајево, те се надају да ће то бити урађено на годишњицу, у априлу када је болница почела да ради.

- Споменик није подигнут само у част болнице него свим људима који су се у нељудским, ненормалним условима борили да сачувају животе рањеника, болесника који су прошли кроз болницу - навео је Живковић.

Према његовим ријечима, управо из поштовања према рањеницима и радницама некадашње болнице, али и дјеци рођеној у том објекту, споменик је важно премјестити на другу локацију и на тај начин сачувати га од даљег пропадања.

Живковић истиче да је обавеза цијелог друштва да се према споменику односи са поштовањем и пијететом јер је он симбол духа једног времена.

- То знамо најбоље ми, којима су спашавани животи у некадашњој ратној болници - додао је Живковић.

Хотелски комплекс "Коран" на Палама је почетком ратних дешавања промијенио своју намјену и претворен је у болницу гдје је од 4. априла 1992. до 30. јуна 1996. године лијечено више од 20.000 људи и извршено више од 12.000 операција.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Nemanja 24.01.2023. 12:44
    Dobro su se sjetili,napravili su ruglo od spomenika.Boje li se Boga?
  • Generic placeholder image
    Soko 24.01.2023. 12:05
    E, jadna majko...čuj incijativa je potekla od Mjesne boračke. Nisu se borci borili za mjesne boračke, nego za Republiku Srpsku, i ona treba da se stara o održavanju spomenika, a ne da Boračka kamči i traži sredstva..i sve to Živković pojasnio, napomenuo, rekao, ponovio, ističe...sada je napokon "prvi" čovjek BO Pala...
Повезане вијести
Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље Пале: Око 300 малишана у дефилеу поводом Дана планете земље
Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“ Дани сјећања: „Југословенство, идеја која је Србе коштала милионских жртава“
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    13h 36m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    11h 5m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 23m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 19m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    9h 47m
    0