Ускоро обука за ткање у Источном Новом Сарајеву

11.10.2019. 08:41
0
ИЗВОР: СРНА

Удружење „Златне руке“ из Источног Новог Сарајева ускоро би требало да организује обуку за ткање на разбоју/стану којом би полазници требало да буду стручно оспособљени за овај занат, рекла је Срни предсједник овог удружења Биљана Његовановић.

Његовановићева је навела да је овај занат веома захтјеван, али је све мање оних који га знају радити исправно, па ће ова обука омогућити стицање основних знања, вјештина и стручних компетенција на пословима ручног ткања.

Часови ће бити реализовани кроз практични рад, односно ткање узорака различитих врста преплетаја, у комбинацији са теоријским дијелом наставе.

-Обука ће трајати око мјесец дана, а можда и дуже, у зависности од интересовања и броја полазника. Материјал за рад и књиге су обезбијеђени, а цијена обуке је 20 КМ - истакла је Његовановићева.

Она је навела да би разбој/стан за ткање требало да добију сљедеће седмице, а средства за његову куповину је обезбиједила општина Источно Ново Сарајево, као и материјал, те преостаје да се нађе адекватна просторија у којој ће били смјештен.

Његовановићева је рекла да је прошле године покушала да пронађе донаторе за куповину разбоја, али да је само један приватник донирао одређена средства, што није било довољно.

-Позив је отворен и даље уколико има заинтересованих, а свакако велико хвала општини која је препознала значај пројекта који смо кандидовали и одлучила да нам купи справу за ткање. Један стан за ткање, мањи, ручни кошта око 460 КМ да би се купио у Новом Саду, а овдје око 1.000 КМ - истиче Његовановићева.

Она је додала да Удружењу потребан и шнајдер како би могли да прошире дјелатност, а размишљају и да отворе продавницу у којој би били изложени сви њихови производи.

Удружење жена „Златне руке“ основано је 2017. године с циљем очувања традиције и старих заната као што су ткање, вез, плетење, израда ношњи, али се баве и производњом накита, органских сапуна, декупаж техником, ручно израђују играчке, као и производњом пољоприврених производа и њиховом прерадом.

Удружење броји око 10 чланова од којих су три активна, а један од проблема у раду им представља недостатак просторија, те се надају да би и то требало ускоро да буде ријешено.

Његовановићева је рекла да су до сада учествовали на различитим сајмовима, а већ сутра ће се представити на Сајму женског предузетништва на Тврдимићима у Источном Новом Сарајеву.

Према њеним ријечима, на том сајму ће учествовати удружења са подручја града, а биће организована и радионици о теми „Предузетништво и бизнис – савјети и смјернице за онлајн маркетинг и како претворити интернет у сопствену продавницу“.

-То ће бити прилика да се склопе познанства, размијене идеје и искуства. Предвиђен је и културно-забавни програм, а посјетиоци ће моћи и да купе сувенир, накит, ткане и плетене производе, зимницу, сокове, вина и слично - истиче Његовановићева.

Она је додала да ће бити организован и бесплатан превоз за грађане, а полазак је испред зграде општине у 11.20 часова.

Његовановићева сматра да је потребно оживјети Тврдимиће и да то временом постане мјесто гдје би туристи, али и људи са овог подручја могли да купе сувенир или неке друге квалитетне производе који су карактеристични за Сарајевско-романијску регију.

-Нама треба такво мјесто, ми немамо ни сувенирницу нити нешто томе слично -каже Његовановићева.

Она је додала да је важно да се младима, како женама тако мушкарцима, пружи могућност да искажу креативност и позвала их да се учлане у Удружење.

Према њеним ријечима, добро би било да се организују и посјете ученика основаца старијих разреда сајмовима на којима се излажу ручни радови како би видјели нешто другачије, па можда и исказали жељу да нешто од тога и науче.

-Добар је примјер Основне школе Свети Сава из Источног Новог Сарајева гдје је организована школа плетења и ученици раде са вуном, а чак имају и дјечију групу изворног пјевања. То је добра идеја, да се дјеца науче и да им се дају смјернице, а они сами да одлуче да ли ће се томе озбиљније посветити - сматра Његовановићева.

Она сматра да би продаја рукотворина могла да буде и боља, изразивши наду да ће се у будућности више цијенити знање и труд који се улаже у њихову производњу, те да ће тај посао и адекватно бити плаћен.

-Људи често немају добар однос према рукотворинама, па самим тим и не цијене наше производе, али ипак има купаца. Није нека зарада, али је важно дружење, размјена идеја, као и љубав, труд и наша борба за очување традиције  - истакла је Његовановићева.

Она додаје да заинтересовани више информација могу да пронађу на „Фејсбук“ страници Удружења жена „Златне руке“.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде У понедјељак обиљежавање 32 године Прве сарајевске механизоване бригаде
ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 7m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 40m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 6m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 19m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 48m
    3