Ускоро субвенције за соларне панеле

07.04.2022. 11:11
1
ИЗВОР: Srna

Грађани Републике Српске ускоро ће моћи да аплицирају за субвенционисане соларне панеле од "Електропривреде Републике Српске", а поствљање на кровове кућа требало би да почне крајем године, рекао је директор овог јавног предузећа Лука Петровић.

Петровић је навео да у "Електропривреди" очекују 10 одсто мили 50.000 корисника субвенционисаних соларних панела.

- Реално је да апликација буде 1. јуна на снази и трајаће неограничено, с тим да би већ крајем године или почетком наредне могло почети постављање соларних панела на кућама - изјавио је Петровић за "ЕвроБлиц".

Према његовим ријечима, субвенционисани соларни панели за грађане су омогућени Законом о обновљивим изворима енергије, који је у фебруару усвојен у Народној скупштини Републике Српске.

Нови закон, навео је Петровић, омогућава концепт такозаних прозјумера, који су истовремено произвођачи и потрошачи струје.

- То значи да грађани на својим крововима могу имати соларне електране из којих ће производити струју за своје потребе, а вишкове који који им буду одобрени пласираће у мрежу - појаснио је Петровић.

"Електропривреда" ће, наводи Петровић, испоручивати мањкове када прозјумерима буде недостајало електричне енергије, јер соларни панел не ради ноћу.

- Желимо да сви грађани имају могућност да буду прозјумери, то је 580.000 стамбених јединица у Републици Српској, али ћемо промовисати она домаћинства која имају мања примања, што се мора доказати одговарајућим изводима и потврдама - рекао је Петровић.

Он је нагласио да ће та категорија грађана добити најповољније пакете за монтажу соларних панела на својим објактима.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  voxpopuli 08.04.2022. 08:41
  Ko ima pare treba da se isključi sa sistema i da sebi napravi svoj sistem sa solarnim panelima i mini vjetrenjačom.
Повезане вијести
Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града" Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
Милошевић Шошо: Похвално што у Српској постоји регистар осуђених педофила Милошевић Шошо: Похвално што у Српској постоји регистар осуђених педофила
У Српској рођена 31 беба У Српској рођена 31 беба
Најчитаније
 • Сјећања Хрешана на долазак Аустроугарске империје у БиХ
  1h 50m
  0
 • Наташи Ћејић потребна наша помоћ
  10h 58m
  2
 • Ноћни успон на врх Требевића (ФОТО)
  7h 45m
  1
 • Ђого: Забраном подизања три прста завршен процес етничког чишћења "отвореног града"
  7h 35m
  6
 • Преминуо глумац Саша Петровић
  11h 41m
  1