Ускоро забрана увоза говеда и јунећег меса

15.10.2019. 19:21
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Као одговор на неконтролисани увоз, Босна и Херцеговина ће највјероватније, на одређени период, увести тоталну забрану живих говеда и свјежег јунећег меса.

Питање је дана када ће БиХ рећи одлучно „не“ увозу ових производа, с обзиром на чињеницу да и Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ у одређеним ситуацијама предвиђа такву могућност.

Недавно су се побунили и фармери који су узгојили десетине хиљада бикова, а које сада немају коме да продају, тражећи од надлежних институција да предузму законске мјере које су им на располагању. Прва је, свакако, хитно ступање на снагу привремене забране увоза у БиХ живе стоке и свјежег јунећег меса.

А да је ситуација у овом погледу одавно измакла контроли, свједочи и званична статистика, према којој је само лане у БиХ  увезено живих животиња у вриједности од 286,55 милиона КМ. Највише увозимо говеда и свиње, и то из Србије, Румуније, Хрватске, Мађарске, Пољске.

С друге стране, током прошле године у БиХ је увезено меса у вриједности 285,7 милиона, а извезено тек 54 милиона КМ.

Анализа Спољнотрговинске коморе БиХ показује да највише увозимо управо свјежу и смрзнуту јунетину, чија је вриједност лане премашила 180 милиона КМ. Ово месо у највећој мјери увозимо из Холандије, Италије, Пољске, Аустрије, Њемачке.

Из бијељинске Градске управе недавно су саопштили да је ситуација у говедарству на подручју Семберије крајње тешка због неконтролисаног увоза и непостојања заштите домаће производње.

То потврђује чињеница да је тренутно у стајама око 8.000 утовљених бикова за које нема купца, упркос вишемјесечним најавама из Турске да ће јунетина бити откупљена.

На захтјев сточара из Семберије да буде донесена привремена мјера забране увоза у БиХ живе стоке и свјежег јунећег меса, министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић је нагласио да су са ентитетским министрима пољопривреде договорене кључне активности на рјешавању овог проблема, које ће ускоро бити спроведене у дјело.

Пољопривредници поручују да би привремена забрана увоза стоке, те говеђег и свињског меса био одличан потез, који би релативно брзо поспјешио домаћу производњу.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже да се фармери надају да ће ова мјера услиједити што прије.

– Апелујемо на надлежне да забраном обухвате и свиње и свјеже свинско месо, јер је и ова производња угрожена, као и производња јунетине. Ова мјера би нас заиста заштитила, те омогућила да повећамо производњу. Сад, наиме, властитом производњом меса можемо да задовољимо око 30 одсто потреба наших грађана, а, уз поменуту мјеру, за двије-три године то би било 60-80 одсто. Потребно нам је ограничење сезонског карактера, те да из увоза долази само месо за прераду, док би се свјеже куповало од наших фармера – каже за ЕуроБлиц Маринковић.

Борис Пашалић, министар пољопривреде РС, слаже се да је, у периоду када се на домаћем тржишту појави вишак, потребно предузети мјере да се то месо збрине, а тек потом отворити пут за увоз.

Слика

– Посљедице не треба да трпе ни произвођачи, ни потрошачи који ће  бити приоритет када је ријеч о наредним корацима надлежних институција. Произвођачи у БиХ у својим стајама имају велики број утовљених бикова, али немају гдје да их продају, док се увозе велике количине меса из земаља у којим су се појавиле болести као што је листерија. Сад треба да урадимо анализе, да бисмо се одлучили о наредним корацима – рекао је Пашалић.

Европљанима бут, нама шта остане

Борис Пашалић, министар пољопривреде РС, рекао је да се у БиХ највише увози месо које није прве категорије и чија је цијена 4,7 КМ по килограму.

– Тачније, грађани Европе поједу говеђи бут, односно, најквалитетније месо, а ми увозимо предњи чекрк. Мјере које ће се предузимати требало би да упуте домаће месопрерађиваче на домаће произвођаче, у чијим је стајама тренутно неколико десетина хиљада утовљених бикова. Наиме, месо које се производи у БиХ је квалитетно, а ни цијеном се не разликује од увозног – рекао је Пашалић.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску Забрањен увоз још једне пошиљке јагода из Албаније у Српску
Руски и бјелоруски спортисти не могу на параду у Паризу Руски и бјелоруски спортисти не могу на параду у Паризу
Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне Додик не може примати плату ни преко поште, ни преко благајне
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 2m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    9h 46m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 30m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 31m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 13m
    0