Уставни суд одлучио: Одлука о повећању цијене струје у Српској неуставна

28.02.2024. 21:45
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Уставни суд Републике Српске одлучио је на данашњој сједници да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске.

Образлажући своју одлуку, Уставни суд је истакао да су тачком II оспорене одлуке, која предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнаде за набавку електричне енергије, крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољнији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације.

Из истих разлога, ова одредба, по оцјени Уставног суда, није у сагласности са релевантним нормама Закона о електричној енергији, пише Капитал.

У односу на тачку IV ове одлуке Уставни суд је такође утврдио несагласност са Уставом, јер ова одредба прописује ступање на снагу овог акта даном доношења, као и њену примјену од 1. јануара 2023. године, што је супротно члану 109. и члану 5. алинеја 4. Устава Републике Српске.

- Није у сагласности са Уставом Републике Српске, јер је овом тачком прописано да одлука ступа снагу даном доношења, а примјењује се од 1. јануара 2023. године, што је супротно члану 109. и члану 5. алинеја 4. Устава Републике Српске - навели су из Уставног суда РС.

Ово би могло значити да ће сваки корисник коме је струја обрачунавана по новим тарифама моћи да тужи Електропривреду, зато што ће се поништавањем одлуке струја морати обрачунавати по ранијој цијени.

Коментари 0
Повезане вијести
Од 1. августа струја поскупљује 10 одсто у ФБиХ Од 1. августа струја поскупљује 10 одсто у ФБиХ
Суд наредио пуштање на слободу власника рингишпила који се преврнуо Суд наредио пуштање на слободу власника рингишпила који се преврнуо
Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО) Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
Најчитаније
 • Ударио дјевојку, излетио го из куће па пропао у подрум и погинуо
  20h 4m
  1
 • Једногодишњaк у критичном стању након незгоде на зип-лајну
  1h 59m
  1
 • Традиционална моба косача код Васковића (ВИДЕО)
  22h 41m
  0
 • Маршом одбране на Илињачу почела манифестација „4. август - да се не заборави“ (ФОТО)
  22h 52m
  0
 • Скандалозан говор градоначелника Дубровника
  14h 37m
  0