Усвојен буџет у Палама за 2020. годину – Одборници ПДП и СДС истичу да је то „у магли“

26.12.2019. 16:46
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Већина у Скупштини општине Пале усвојила је данас буџет општине за 2020. годину у износу од 14.990.000 КМ, заједно са властитим приходима буџетских корисника, што је за 305.000 КМ више у односу на Нацрт буџета за 2020. годину.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је новинарима да је задовољан тиме што је буџет у наведеном износу усвојен на данашњој сједници паљанске скупштине, те да се ради о афирмативном и развојном буџету.

– Мораћемо уложити много енергије и труда да реализујемо тај буџет, што ће зависити од дужине грађевинске сезоне и да ли ће бити извођача радова, али у сваком случају има пројеката који су извјесни – каже Југовић.

Југовић истиче да су на данашњој сједници донијели важну одлуку у вези са водоснабдијевањем на подручју општине Пале, да ће локалном водоводном предузећу помоћи кроз низ пројеката.

Према његовим ријечима, општина Пале ће покренути тендер за пројекат изградње потисног цјевовода за врело Праче због осњежавања на Јахорини, као и израду документације и покретања преговора са водоводом из Сокоца у вези са водоснабдијевањем мјесне заједнице Мокро.

Југовић истиче да су ове године на пољу уређења зелених површина реализовали низ значајних пројеката, те додаје да ће вечерас у Олимпијском парку бити отворено прво градско клизалиште у Палама.

– Заиста, ова година је била критична по том питању, али ћемо покушати у наредном периоду да санирамо како се не би више понављало – рекао је Југовић.

Слика

Против усвајања буџета за наредну годину били су одборници из клубова Српске демократске странке (СДС) и Партије демократског прогреса (ПДП), због одређених пројеката који су неизвјесни и због тога што нису сигурни да ће одређена средства бити правилно утрошена.

Шеф клуба одборника СДС Никола Благојевић рекао је новинарима да су чланови ове странке гласали против из разлога што сматрају да је буџет за наредну годину „у магли“, те да је руководство општине требало да представи начин на који ће се та средства утрошити за поједине пројекте.

– Конкретно, мислимо на пројекте улагања на Јахорину од милион марака и изградње цјевовода за топлану у Палама. Мислим да ниједан одборник не зна на који начин ће тај новац бити утрошен, нити куда ће ићи траса цјевовода за топлану – каже Благојевић.

Благојевић каже да би ти пројекти могли да доживе судбину нове зграде општине, енергане или Полицијске управе Источно Сарајево, јер су раније више пута најављивани, а њиховој изградњи се још увијек није приступило.

Шеф клуба одборника Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Дамјан Шкипина рекао је да је данашњи усвојени буџет од 14.990.000 КМ за сваку похвалу.

Шкипина је истакао да ће од тог новца укупно 4.500.000 КМ бити уложено у инфраструктурне пројекте, што, према његовим ријечима, завређује сваку пажњу и похвалу.

Шеф клуба одборника ПДП Игор Тошић рекао је да су одборници ове партије имали низ замјерки по питању усвајања буџета за 2020. годину, те да сматрају да је буџет нереалан.

– Само четири милиона марака планирано је од продаје земљишта на Јахорини, које је у својини општине Пале и сматрамо да то није реално, јер у посљедње двије године нисмо остварили ни трећину од оног што смо планирали да продамо – каже Тошић и додаје да таква пракса иде на штету пројеката који су у плану за наредни период.

Слика

Тошић истиче да им није јасно на који начин се дошло до износа од 800.000 КМ, који је општина Пале планирала да утроши за измјештање Градске топлане и изградњу цјевовода, те поставља питање на који начин ће тај новац бити утрошен.

– Осим тога, у буџету имамо повећање од пола милиона марака на бруто плате и накнаде, и опет се поставља питање шта ће бити кад распродамо сву општинску имовину и када сав приход који буде долазио овдје буде ишао на текућу буџетску потрошњу – каже Тошић и додаје да ће тиме бити угрожена реализација бројних планираних пројеката.

Начелник Одјељења за просторно уређење општине Пале Миле Боровина рекао је да је пред општином Пале у наредној години низ значајних пројеката, а издвојио је један од највећих, измјештање Градске топлане и изградњу новог топловода.

– Нова локација топлане биће на лијевој обали Миљацке, прекопута ОШ „Србија“, с тим да би локација за припрему огријевног материјала требала да буде на другом мјесту – каже Боровина и додаје да је поменута вриједност од око 800.000 КМ оправдана.

Боровина каже да, према свим тим нормама, један метар вреловода кошта око 100 КМ, гдје осим полагања цијеви иде и пружање оптичког кабла који ће контролисати све оно што трошимо, те да грађани више неће плаћати паушал него стварну цијену утрошене енергије.

Према његовим ријечима, изградња будуће топлане и уклањање старе из центра Пала би требао да буде пројекат који ће се коначно привести крају, те да је у току израда техничке документације у сарадњи са кућама са којима општина Пале сарађује.

Коментари 0
Повезане вијести
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Побједник туцијаде у Палама Филип Илић Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
Најчитаније
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    22h 32m
    0
  • Заплијењено 250 килограма кокаина
    19h 4m
    0
  • Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)
    20h 57m
    0
  • Полицајац годинама просјацима узимао новац
    19h 42m
    1
  • Нерадни дан у Српској
    8h 27m
    0