Усвојен извјештај о извршењу буџета, прота Војо добија бисту у Парку великана у Источном Новом Сарајеву

31.05.2024. 15:13
1
ИЗВОР: katera.news

На редовној сједници Скупштине општине Источно Ново Сарајево одборници су усвојили  Извјештај о извршењу буџета ове општине за 2023. годину.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован катић навео је да је прошлогодишњи буџет извршен у износу од 22.370.000 КМ и да је остварен суфицит у износу од 4.393.000 КМ, без кредитних средства који су прошле године подигнути за изградњу отвореног базена.

- Без кредитних средства који су прошле године подигнути за изградњу отвореног базена, суфицит је, са покривањем дефицита из ранијих година, скоро милион КМ. То сматрамо изузетно добрим резултатом. Овај суфицит није био на штету свих пројеката које смо радили. У извјештају можете видјети да су извршене све ставке и повећање у областима спорта, културе, комуналне инфрастуктуре – објаснио је он.

Он је рекао да је извршено више од 90 процената пројеката преко четири милона КМ.

-Заиста смо задовољни са извршењем буџета у прошлој години, а тако ћемо наставити и у овој. Настављамо са развојним буџетом али и растом прихода – рекао је Катић.

Катић је истакао да је на данашњој сједници усвојена иницијатива о постављању бисте покојном проти Војиславу Чаркићу у Парку великана.

- Он је заиста задужио све становнике Сарајевско-романијске регије и његова биста треба да се у Парку великана, на централном мјесту -  истакао је Катић.

Према његовим ријечима, одборници су усвојили и Извјештај о раду Дома здравља Источно Сарајево за прошлу годину, као и Извјештаји о снабдијевању водом и електричном енергијом.

- Постоје огромни проблеми у овом дому здравља који, из године у године расту. Морамо се додатно ангажовати око рјешавања финансијских проблема ове здравствене установе. Морамо, у сарадњи и са Општином Источна Илиџа, издвојити више новца за суфинансирање пословања, али и плата – рекао је он.

Катић је нагласио да је у претходном периоду 11 доктора напустило ову установу у потрази за бољим условима.

Босиљка Дуњић, одборник СДС-а, навела је да нису подржали Извјештај о извршењу буџета за прошлу годину.

- За то има више разлога. Текући суфицит не значи пуно када се погледа цјелокупна слика извршења буџета – рекла је она.

Дуњићева је упитала „чему толика кредитна задужења ако је буџетска каса пуна?“

- У  Извјештауј о извршењу буџета за прошлу годину можемо видјети нерационално, ненамјенско трошење јавних средстава. Такође, можемо видјети и ниске приходе за ренте и таксе,  а што се тиче јавног паркиралишта, имамо минус од 100.000 КМ – истакла је Дуњићева.

Према њеним ријечима, када је одлука о јавним паркиралиштима донесена 2022. године, Клуб одборника СДС-а је био против тога да се јавно паркиралиште да у закуп приватној фирми.

-Инсистирали смо да се да Комуналном предузећу “Рад”. Имали смо првобитни уговор склопљен 2022. и он је износио 200.000 КМ. У 2023. планиран је проход од јавног паркиралишта око 150.000, а недавно смо имали план за 2024. гдје је планиран приход од 130.000 КМ. Ту видите да смо на великом губитку – објаснила је она.

Како истиче, за одржавање јавних површина је потрошено 700.000 КМ, а буџет је „пробијен“ за 100.000 КМ.

- Било је планирано 600.000, извршено је 700.000 КМ које смо потрошили на прање, чишћење и одржавање улица у Истолном Новом Сарајеву. Видимо нерационало трошење средстава – навела је она.

Дуњићева је додала да нису подржали усвајање грантова за спортске клубове и невладине секторе.

- Није дошло до једнаке расподјеле буџетских средстава. Неке организације су добиле 300.000 КМ, а неке 1.000 КМ. Нпр. Удружење "Ампутираца" није добило ни пфенига - рекла је она.

Дуњићева је поручила да „желе транспарентност у раду општине Источно Ново Сарајево.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Стојан 31.05.2024. 19:13
    Суфицит, ако постоји, није ваш но наш, народни, од пара које вам јад и чемер звани владаР упумпава. Уредите нам функционалан дом здравља, кад сте у суфициту, срамота како се лијечимо, а посебно ко нас лијечи. Да не помињемо потпуно безвриједна два педијатра метузалема!
Повезане вијести
"Лидл" стиже у Источну Илиџу "Лидл" стиже у Источну Илиџу
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 3m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 26m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 59m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 56m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 47m
    0