Usvojen izvještaj o izvršenju budžeta, prota Vojo dobija bistu u Parku velikana u Istočnom Novom Sarajevu

31.05.2024. 15:13
1
IZVOR: katera.news

Na redovnoj sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo odbornici su usvojili  Izvještaj o izvršenju budžeta ove opštine za 2023. godinu.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan katić naveo je da je prošlogodišnji budžet izvršen u iznosu od 22.370.000 KM i da je ostvaren suficit u iznosu od 4.393.000 KM, bez kreditnih sredstva koji su prošle godine podignuti za izgradnju otvorenog bazena.

- Bez kreditnih sredstva koji su prošle godine podignuti za izgradnju otvorenog bazena, suficit je, sa pokrivanjem deficita iz ranijih godina, skoro milion KM. To smatramo izuzetno dobrim rezultatom. Ovaj suficit nije bio na štetu svih projekata koje smo radili. U izvještaju možete vidjeti da su izvršene sve stavke i povećanje u oblastima sporta, kulture, komunalne infrastukture – objasnio je on.

On je rekao da je izvršeno više od 90 procenata projekata preko četiri milona KM.

-Zaista smo zadovoljni sa izvršenjem budžeta u prošloj godini, a tako ćemo nastaviti i u ovoj. Nastavljamo sa razvojnim budžetom ali i rastom prihoda – rekao je Katić.

Katić je istakao da je na današnjoj sjednici usvojena inicijativa o postavljanju biste pokojnom proti Vojislavu Čarkiću u Parku velikana.

- On je zaista zadužio sve stanovnike Sarajevsko-romanijske regije i njegova bista treba da se u Parku velikana, na centralnom mjestu -  istakao je Katić.

Prema njegovim riječima, odbornici su usvojili i Izvještaj o radu Doma zdravlja Istočno Sarajevo za prošlu godinu, kao i Izvještaji o snabdijevanju vodom i električnom energijom.

- Postoje ogromni problemi u ovom domu zdravlja koji, iz godine u godine rastu. Moramo se dodatno angažovati oko rješavanja finansijskih problema ove zdravstvene ustanove. Moramo, u saradnji i sa Opštinom Istočna Ilidža, izdvojiti više novca za sufinansiranje poslovanja, ali i plata – rekao je on.

Katić je naglasio da je u prethodnom periodu 11 doktora napustilo ovu ustanovu u potrazi za boljim uslovima.

Bosiljka Dunjić, odbornik SDS-a, navela je da nisu podržali Izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

- Za to ima više razloga. Tekući suficit ne znači puno kada se pogleda cjelokupna slika izvršenja budžeta – rekla je ona.

Dunjićeva je upitala „čemu tolika kreditna zaduženja ako je budžetska kasa puna?“

- U  Izvještauj o izvršenju budžeta za prošlu godinu možemo vidjeti neracionalno, nenamjensko trošenje javnih sredstava. Takođe, možemo vidjeti i niske prihode za rente i takse,  a što se tiče javnog parkirališta, imamo minus od 100.000 KM – istakla je Dunjićeva.

Prema njenim riječima, kada je odluka o javnim parkiralištima donesena 2022. godine, Klub odbornika SDS-a je bio protiv toga da se javno parkiralište da u zakup privatnoj firmi.

-Insistirali smo da se da Komunalnom preduzeću “Rad”. Imali smo prvobitni ugovor sklopljen 2022. i on je iznosio 200.000 KM. U 2023. planiran je prohod od javnog parkirališta oko 150.000, a nedavno smo imali plan za 2024. gdje je planiran prihod od 130.000 KM. Tu vidite da smo na velikom gubitku – objasnila je ona.

Kako ističe, za održavanje javnih površina je potrošeno 700.000 KM, a budžet je „probijen“ za 100.000 KM.

- Bilo je planirano 600.000, izvršeno je 700.000 KM koje smo potrošili na pranje, čišćenje i održavanje ulica u Istolnom Novom Sarajevu. Vidimo neracionalo trošenje sredstava – navela je ona.

Dunjićeva je dodala da nisu podržali usvajanje grantova za sportske klubove i nevladine sektore.

- Nije došlo do jednake raspodjele budžetskih sredstava. Neke organizacije su dobile 300.000 KM, a neke 1.000 KM. Npr. Udruženje "Amputiraca" nije dobilo ni pfeniga - rekla je ona.

Dunjićeva je poručila da „žele transparentnost u radu opštine Istočno Novo Sarajevo.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Stojan 31.05.2024. 19:13
    Suficit, ako postoji, nije vaš no naš, narodni, od para koje vam jad i čemer zvani vladaR upumpava. Uredite nam funkcionalan dom zdravlja, kad ste u suficitu, sramota kako se liječimo, a posebno ko nas liječi. Da ne pominjemo potpuno bezvrijedna dva pedijatra metuzalema!
Povezane vijesti
"Lidl" stiže u Istočnu Ilidžu "Lidl" stiže u Istočnu Ilidžu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ Ponovo blokirano održavanje sjednice o NATO agresiji na SRJ
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    12h 58m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 21m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    9h 54m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    12h 51m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 42m
    0