Усвојен Нацрт ребаланса буџета општине Пале од 14.997.000 КМ

30.07.2021. 17:34
1
ИЗВОР: Катера

Скупштина општине Пале усвојила је данас Нацрт ребаланса буџета општине за 2021. годину у износу од 14.997.000 КМ, што је за 2.831.000 КМ више у односу на усвојени План буџета за 2021. годину.

На данашњој сједници највише пажње привукле тачне дневног реда, које се односе на информације о стању педијатра у Дому здравља „Пале“, повећању цијене воде привредним субјектима на Јахорини и информација о повећању цијене боравишта за дјецу у обданишту „Буба Мара“.

Опозиција, коју у овој скупштини чине одборници СДС, ПДП и ДНС, нису имали много замјерки по питању усвајања Нацрта ребаланса буџета, осим тога што се не слажу са тим на који начин ће се предвиђени вишак средстава распоредити.

Одборник Српске демократске странке (СДС) у СО Пале Марко Сикима рекао је новинарима да је данас разматрана и информација о стању педијатра у локалном дому здравља, због чега је више од 1.600 дјеце у овом тренутку остало без услуге љекара, односно педијатра.

-  Сматрамо да се општинско руководство треба активно укључити и помоћи Дому здравља да превазиђе тај проблем, с тим што, ако постоје средства за повећање плата одређених директора установа, средстава за оволики број савјетника у Општинској управи, фантомску туристичку организацију, онда сматрамо да се морају пронаћи и средства за бар једног педијатра у општини Пале – истакао је Сикима.

Слика

Фото: Катера

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је усвојени Нацрт ребаланса буџета у износу већем од 14.990.000 КМ био оправдан, те да ће бити задовољни уколико се не догоди нови талас вируса корона, како би овај буџет био реализован.

Југовић каже да је повећање цијене воде за привредне субјекте на Јахорини сасвим оправдано, те да повећање није вршено у претходних шест или седам година.

- С обзиром да се вода на Јахорину пумпа и да се троши електрична енергија и с обзиром на изградњу и улагања на Јахорину, када је у питању водоводни систем, само у прошлој и овој години издвојено је 1,5 милион КМ. Мислимо да је то оправдано и да то неће изазвати велике проблеме, када је у питању туризам и пословање свих тих субјеката на Јахорини – каже Југовић.

Југовић је нагласио да су општина и локални дом здравља ријешили проблем педијатра на начин да су потписали уговор са новом докторицом, педијатром, која ће радити понедјељком, сриједом и петком са дјецом у Палама.

Ја сам инсистирао да се распише конкурс и проба пронаћи педијатар и за преостала два дана, те пристао да финансирам тог педијатра у наредних 12 мјесеци – рекао је Југовић и додао да би за ту намјену било утрошено 25.000 КМ из буџетске резерве.

Предсједник СО Пале Дамјан Шкипина појаснио је да захтјеви за измјену регулационих планова на Јахорини не значе нужно да ће ти закључци бити усвојени.

Ми смо у обавези да ту иницијативу ставимо на дневни ред, али то што се нађе на дневном реду не значи да ће добити и потребну подршку од Скупштине, односно одборника и да ће ићи у даљу процедуру – рекао је Шкипина.

Он је додао да треба бити задовољан због тога што постоји интересовање инвеститора за улагања на Јахорину, јер то за општину Пале значи да она расте, да се гради и да се развија.

Шкипина је нагласио да је постигнут договор да се до сљедеће сједнице СО Пале одборници усагласе по питању закључка о покретању иницијативе за изградњу гондоле Пале – Јахорина.

Повезивањем Пала и Јахорине гондолом би, према његовим ријечима, отворили могућност за даљи развој општине, те додао да је то нешто што је позитивно и да за то постоји добра воља и сагласност свих одборника.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 02.08.2021. 23:15
    Ima li u tim milionima vode na Brezovicama ili će te opet doći iduće godine pred izbore da kažete kako je to prioritet opštine, kao i do sada.
Повезане вијести
Акција добровољног даривања крви у петак на Палама Акција добровољног даривања крви у петак на Палама
Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    17h 38m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    17h 18m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    20h 41m
    0
  • На данашњи дан формирана Војска Републике Српске
    21h 38m
    13
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    18h 35m
    0